8.10.2020 г.

Арабика кейк - Arabica cake

 

  
 Винаги съм искала да направя висок и много разпукнат кекс като на големите шеф сладкари и все не се получаваше.  Логично, не съм голям шеф сладкар! Само, че то си имало трик, прост и много лесен, та не е необходимо да си чак такъв голям шеф, трябва само да го знаеш!!   Признавам, че когато прочетох  как става  това не повярвах!  Прочетете тайната в  рецептата по надолу  и опитайте и вие! 


Продукти:
250 гр. брашно 
130 гр. захар
2 малки яйца
1 жълтък
1 ч.л. нес кафе
1 с.л. мед
140 гр. прясно мляко
70 гр. слънчогледово олио
1 пакетче бакпулвер
100 гр. шоколадови капки 
и още:
20 гр. меко краве масло 

 Млякото и олиото са в грамове! Затоплете леко прясното мляко и разтворете кафето и меда в него. В купа пресейте брашното с щипка сол и бакпулвера. В друга купа изсипете захарта, прибавете две яйца и един жълтък и разбийте за 5 мин. с телена бъркалка. Излейте прясното мляко в яйчената смес и на порции добавете брашното. Последно изсипете шоколадовите капки. Хомогенизирайте сместа добре. Подмажете с олио  и набрашнете продълговата форма за кейк. Изсипете кексовата смес. В средата на сместа изсипете по дължина много омекнало краве масло. Колкото е по-дълга лентата, толкова ще се разпукне кекса. Това била тайната! :) Опитайте и вие! 




Изпечете кекса на 170 гр. в статична фурна за 30 мин. Пробвайте за готовност с дървено шишче и ако е необходимо увеличете печенето с още 5 мин. 
Извадете кекса веднага от формата, охладете на решетка, преди да нарежете! 
Да ви е сладко! :) 

Рецептата е адаптирана от тук


9 коментара:

  1. Честно казано, досега не ми е правело впечатление, че трябва да е разпукнат кейка, но човек се учи всеки ден. Благодаря, Ваня, от все сърце! И за тайната, която сподели, и за разкошния кейк, прекрасен е! Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Сонче!
      Е как, трябва да е разпукнат по най-нова мода :)!
      Прегръдка, мила!

      Изтриване
  2. Чудесен кейк, Ив!
    На мен ми се разпуква редовно, но не знех този трик!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани!
      Прегръдка и за теб, хубави събота и неделя!

      Изтриване
    2. И моя понякога се разпуква, и даже ме дразни, ха-ха, но ако реша нарочно да го разпуквам - ще имам предвид!

      Изтриване
  3. Майка ми когато виждаше, че няма да се разпукне кекса и започва леко да се образува коричка с нож повърхностно разрязване по дължина.Яна

    ОтговорИзтриване
  4. Здрасти Ванче, всичко ми харесва, но не ги обичам тия шоколадови капки. Ще направя без, или с какво да ги заменя според теб?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей! Не слагай капки, щом не ги обичаш! Опитай да ги замениш с ядки, орехови, бадемови, щам фъстък, едро смляно! :)

      Изтриване