9.12.2020 г.

Лазаня с рагу болонезе - Lasagne alla bolognese


Че аз я правя в срада и петък дет'се вика тази лазаня и да няма рецепта в блога, чак се възмутих! 
Ама от Роберто все не стига до снимки, докато извадя тавата от фурната и той вече чака с вилицата! Иначе лазанята не е трудна, само трябва да си осигурите два дни по няколко часа за направата и. Е, може да претупате соса за двайсетина минути, но така няма да разберете вкуса на истинската лазаня болонезе! А той се вари дълго и бавно като от време на време му мятате по щипка любов! Рецептата е народна, но вярна с оригинала, събирана с очи и уши от свекърва, зълва и други италиански роднини! 



Продукти за рагуто:
350-400 гр. кайма, повече телешка, по-малко свинска
1 сурова наденичка-по-тлъстичка и без подправки
2-3 парчета свински кости, ако има от коляното на завалийката по-добре
може да сложите и няколко сухожилия, но туй по голямо желание 
400 гр. смлени домати + 2-3 обелени от консерва 
1 голяма глава лук
1 морков
1 стрък селъри
2 дафинови листа
50 мл. червено вино
50 мл. прясно мляко 
сол
зехтин 
черен пипер 
за бешамела:
3-4 с.л. брашно
около 350 мл. прясно мляко
50 гр. краве масло
щедра щипка настъргано индийско орехче
сол
и още:
250 гр. кори за лазаня или около 5-6 бр. 
50-60 гр. настърган пармезан



Осигурили всички продукти започваме с рагуто. Както казах от предния ден нарежете лука, моркова и селърито на дребни парченца. В тенджера налейте щедро зехтин. Сложете нарязаните зеленчуци, две дафинови листенца и запържете за 5-6 мин. Добавете натрошената кайма и наденичката, сложете няколко парчета свински кости с малко месце по тях и непремено парче от коляното на завалийкта, що никой не ми казва, сигурно за по-вкусно!  Запържете всичко това докато промени цвета си и полейте с чашка червено вино. Изчакайте да се изпари алкохола след което изсипете доматите. Овкусете с черен пипер, сол и щипка захар. Налейте 350-400 мл. вода, захлупете тенджерата и гответе рагуто 3-4 часа на слаб до умерен огън. Малко преди да свалите готовото рагу от огъня излейте прясното мляко, от него соса добива много мек и приятен вкус, изчезва остротата на доматите.  Оставете да поври още 5-6 мин. и свалете съда от котлона. 


Вторият ден от мисията ''лазаня''' започва първо с приготвянето на бешамела. В тенджерка разтопете кравето масло, запържете за кратко брашното и излейте студеното прясно мляко наведнъж. Бъркайте енергично с телена бъркалка докато хомогенизирате сместа. Щом бъкне отстранете от котлона.Бешамелът трябава да има консистенцията на по-гъста боза. Овкусете със сол и настъргано индийско орехче. 
Да ви кажа две думи за корите. Аз ползвам готови пресни кори за лазаня като тях бланширам за по минута. Даже тези които си правя в къщи. Със сухи не съм правила, но тях сварете според указанието за време на опаковката. Бланширайте корите две по две в тенджера с кипяща, подсолена вода за по минута. Всяка двойка кори извадете в гевгир и поднесете под струя студена вода за секунда след което наредете върху суха, памучна кърпа. 
След всички тези приготовления които изглеждат трудоемки ,но не са започваме да редим лазанята. На дъното на тава (малко по-голяма от размера на корите) изсипете един черпак от рагуто. Покрийте с една кора и полейте с един-два черпака от соса, сложете 2-3 с.л. бешамел и поръсете с пармезан. Отново кора, рагу, бешамел и пармезан и така до края.  Нарежете лазанята на квадрати. Изпечете на 200 гр. в предварително загрята фурна  за около 20-25 мин. или до приятен загар. 
  Да ви се сладко! :) 
И да не съм чула да заливате лазанята с яйце, то да не е баница, макар, че на Роберто му казах, че баницата е вид лазаня, та да яде! :)
 Чаоооо! 

 



7 коментара:

  1. Съвършенство! Ако се докарам някога до последно желание за ядене, искам ти да ми сготвиш лазаня ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ти гледай да не се докарваш до там, а аз обещавам при следващо идване в България (дай Боже по-скоро ) да ти направя цяла тава! Само за теб!
      Благодаря, Светле! <3

      Изтриване
  2. Ех, тази твоя лазаня...яла съм я...уникална е!
    Аз не се наемам да я направя, няма да е същата, явно и италианският въздух и дава аромат!
    Прегръдки! <3

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може и от въздуха да е, но съм сигурна, че ще я направиш идеална!😘🙂
      Прегръдка и за теб!♥️

      Изтриване
  3. Добро утро от Стара Загора 😊
    Когато ще правя лазаня, започвам от тук, припомняне и италианско настроение 😁
    Поздравления за хубавите ви рецепти!

    ОтговорИзтриване
  4. Татяна Фекеова30 април 2023 г. в 9:16

    Не искам да съм Анонимен.

    ОтговорИзтриване
  5. Добър вечер и благодаря сърдечно за хубавите думи!🙂Да Ви е сладка лазанята, Таня!❤️

    ОтговорИзтриване