5.02.2021 г.

Цветни равиоли с рикота и спанак във фондю от пармезан - Ravioli colorati con spinaci e ricotta con fonduta di parmigiano


Накратко и с две думи да ви кажа такъв мерак да правя цветна паста ме е хванал, че сън не ме хваща! Гледам из разни италиански групи (дето ме прибави една хубостница <3 ), чета и въртя видео клипове и все повече се паля! Роберто се видя в чудо кога ще изяде всичко това! Започнах и да замразявам даже, добре, че може! Та и ако вас ви е хванал моя мерак запишете си рецептата! А днешната беше много вкусна или какато казва Роберто: хората ходят на ресторант да хапнат гурме, аз се ''измъчвам'' всеки ден в къщи! Ама дай Боже всекиму такива мъки, отвръщам пък аз! 


Продукти за 24 равиоли, бройката много, ама са за двама да си знаете:
за тестото:
180 гр. фино смлян пшеничен грис (semola rimacinata)
50 гр. пюре от сварено червено цвекло
1 яйце
щипка сол 

за пълнеж на равиолите:
150 гр. рикота
100 гр. спанак
1 скилидка чесън
50 гр. настърган пармезан
1 жълтък 

за фондюто:
50 гр. краве масло
1 ч.л. брашно
100 гр. настърган пармезан
1 с.л. робиола или филаделфия
100 мл. прясно мляко 
щипка черен пипер
щипка наситнена салвия 


Аз използвах готово сварено цвекло от магазина. Нарежете го на парченца и пасирайте. Пюрето прекарайте през цетка за да отстраните и най-малкото влакънце, щото се вижда в тестото. В купа сложете гриса (да кажа, че може да ползвате и брашно за паста), добавете яйцето, щипка сол и пюрето от цвекло. Замесете тесто, то трябва да бъде твърдо. Меси се малко трудно, но ако имате миксер който меси ще ви улесни. Тестото увийте в парче найлон и оставете на стайна температура за да се отпусне за около 1 час. Готовото тесто разделете на две еднакви части за да ви е по-лесно да работите с него оттук нататък! Разточете леко тестото преди да го прекатате през валяка на машината за паста. Първо на първа спетен на машината минете листа 2-3 пъти след това преместете на средна степен и отново 3-4 пъти докато получите желаната дебелина. След всяко минаване през машината ръсете листа с брашно за да не ви залепва. 


За плънката задушете спанака със скилидка чесън и 2-3 с.л. зехтин. В купа смесете рикотата, жълтъка и настъргания пармезан, добавете задушения спанак без чесъна и объркайте сместа добре. Ако ви харесва може да овкусите с настъргано индийско орехче и черен пипер. Нарежете с голяма форма равиолите. За да оформите плетката от едната страна на изрязания квадрат направете три разреза, след това повторете същото от срещуположната страна. В неразрязаното квадратче сложете 1 ч.л. плънка и похлупете със срещуположното квадратче. Започнете да прехрърляте нарязаните ленти като ги преплитате. На снимката горе се вижда добре, а пуснах и едно видео клипче във фейсбук страницата си. Ако няма да ги готвите веднага, може да замразите равиолите като ги наредеите в чиния и поставите във фризера. След кто замръзнат ги прехвърлете в найлонова торбичка. 


На снимката са току-що извадени от фризера. 
Да ги сготвим вече викам, че много писане стана :) по ми беше лесно да ги направя! 
В тиган загрейте кравето масло и добавете 1 ч.л. брашно, запържете за кратко, налейте прясното мляко и когато сместа се сгъсти до консистенция на боза добавете настъргания пармезан и робиолата. Овкусете с щипка черен пипер и сол, ако има нужда. 
Равиолите сварете за 3 мин. във вряща подсолена вода. В чиния изсипете от фондюто и сложете няколко равиоли. Поръсете със ситно нарязана прясна салвия! 
Поднесете веднага и да ви е сладко! :) От мен чаооо! 


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар