13.02.2021 г.

Равиоли-сърца от цветна паста с пълнеж от шунка, мортадела и пармезан - Ravioli cuori di pasta colorata e ripieno di prosciutto cotto, mortadella e parmigiano


С тези цветни и весели равиоли - сърца ви пожелавам любов и много щастие за утрешния празник!
 Бъдете влюбени и се обичайте и гответе ей, не забравяйте откъде минава любовта! :) 


За пастата:
за жълтата паста:
200 гр. двойно смлян пшеничен грис semola rimacinata
2 яйца
щипка сол
за червената паста:
180 гр. пшеничен грис semola rimacinata
1 яйце
50 гр. пюре от сварено червено цвекло
щипка сол
за черната паста:
100 гр. пшеничен грис semola rimacinata
1 яйце
2 гр. мастило от сепия
щипка сол 
за пълнеж на равиолите:
100 гр. шунка
100 гр. мортадела
50 гр. настърган пармезан 
щипка настъргано индийско орехче 



В купа изсипете гриса, добавете яйцата и щипка сол. Замесете средно твърдо тесто, което загънете в парче найлон и оставете да се отпусне за 1 час. Постъпете така и с рецептата за червена и черна паста. След като тестото се е отпуснало го разточете с машината за паста на първа степен като прекарате листа два пъти през валяка, след това на средна степен като пресовате листа 3-4 пъти. Ръсете обилно с грис след всяко разточване. 


За пълнеж на равиолите смелете с блендер шунката и мортаделата, прибавете настъргания пармезан и индийското орехче и хомогенизирайте добре продуктите. 


Нарежете си различни по цвят форми сърце. От приготвения пълнеж сложете в средата на формата малко топче. Преди да покриете с друга формичка леко навлажнете с четка около пълнежа. Притиснете добре двата листа около пълнежа за да изкарате въздуха и прилепнат добре двата слоя паста. Украсете по ваш вкус! Разбира се може да си направите и други по форма равиоли. Продуктите са за 4 порции! 


Стигнахме до готвенето, а то е бързо и много вкусно! :)
Продукти за две порции:
за соса:
50 гр. настърган пармезан
50 гр. краве масло
100 мл. прясно мляко
50 гр. едро смлян шам фъстък
12 бр. равиоли  


В тиган разтопете кравето масло и излейте прясното мляко. Добавете настъргания пармезан и бъркайте соса докато се посгъсти на бавен огън. Сварете равиолите в кипяща подсолена вода за около 5-6 мин. и с решетъчна лъжица ги прехвърлете внимателно в соса. Поразтръскайте тигана да се овкусят и насипете в чинии. Поднесете поръсени с едро смлян шам фъстък. А може да изсипите на дъното на чиния от соса и отгоре да наредите равиолите! 
Да ви е сладко! :) Чаооо! Buon San Valentino! 



 

3 коментара:

  1. Пълниш ми душата с красота и цвят! Честит празник и нека любовта е винаги в теб, за да бъдеш все така вдъхновена, Ив!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Кате! <3
      Честит празник и на теб, макар на патерица! :)
      Бъдете здрави и се обичайте!

      Изтриване
  2. Не ме изкушава пастата, но е като непипната с ръка!

    ОтговорИзтриване