15.02.2021 г.

Лазаня от домашни кори с гъби и прошуто-Lasagne con prosciutto cotto e funghi


Продукти:
за пастата:
300 гр. брашно за паста или semola rimacinata
3 яйца
щипка сол 
за соса:
300 гр. гъби (култивирана печурка)
5-6 резана тънко нарязана шунка
скилидка чесън
щипка черен пипер
бучка краве масло
за бешамела:
350-400 мл. прясно мляко
3 с.л. брашно
60 гр. краве масло
щипка настъргано индийско орехче 
и още:
100 гр. настърган пармезан 



В купа пресейте брашното с щипка сол, добавете яйцата и замесете средно твърдо тесто. Загънете го в парче найлон и оставете на стайна температура за 1 час докато се отпусне. За да ви е по-лесно разделете тестото на две части. Всяка разточете леко с точилката и прекарайте през пресата на машината за паста 2 пъти на първа степен, а след това 3 пъти на средна степен на валовете. След всяко разточване ръсете листовете с брашно. 


  
Нарежете гъбите на филийки. В малка тенджерка разтопете бучка краве масло, сложете гъбите с една скилидка чесън и задушете докато останат на мазнина. В друга тенджерка разтопете 60 гр. краве масло и запържете за кратко 3 с.л. брашно. Излейте наведнъж студеното прясно мляко, овкусете с щипка сол и започнете да бъркате веднага докато бешамела се сгъсти. Оставете го с консистенция на рядка боза. Лазанята няма друг сос затова е необходимо бешамела да е по-рядък. Готовият бешамел овкусете с щипка настъргано индийско орехче. Нарежете корите за лазаня според големината на тавичката. В кипяща подсолена вода бланширайте корите и ги наредете върху кърпа за да се отцедят.  Най-добре е лазанята да е с 5 максимум 6 реда кори. На дъното на тавата изсипете от бешамела. Сложете ред кори (тук може да наредите и по-малки и неправилни изрезки от пастата) Върху кората сложете резан прошуто и гъби. Полейте с бешамел и поръсете с настърган пармезан. Продължете така докато както казах направите 5 реда кори. Отгоре завършете лазанята само с бешамел и пармезан. И още един трик за хубава лазаня, непремено я нарежете на парчета преди да изпечете. Изпечете лазанята на 200 гр. за около 25 мин. или до приятен загар. Не е необходимо да печете много, всички продукти са почти готови. Сервирайте лазанята топла! 
Да ви е сладко :)! Чаооо! 


 

1 коментар: