28.03.2021 г.

Хляб с квас, semola rimacinata и бяло пшенично брашно


 
Един хляб, който с късмета на начинаещ ми се получи добре!
 За много добре ще има да почакам още, не е лесно! :) Хлябът от днес е с любимата ми семола.  Семолата е фино смлян грис от твърда пшеница, използван широко за направата на хляб, паста, пица и кой каквото там  му харесва да си  пече!  


Продукти:
250 гр. семола римачината
250 гр. бяло пшенично брашно
350 мл. вода
110 гр. квас лиевито мадре
12 гр. сол 


В купа смесете двете брашна и излейте водата. А меся с планетарен миксер, затова ще ви напиша моите стъпки. Пуснете миксера да измеси  за 2-3 мин. колкото да се намокри брашното, след което покрийте купата с кърпа и оставете така за 2 часа. След изтичането на това време накъсайте кваса и го прибавете към брашното. Пуснете миксера на 1-ва степен да измсеси за 10-12 мин. или до гладко тесто. По време на месенето изсипете солта. Оставете тестото в купата за почивка от 30 мин. Направете 3 разтягания на тестото  през 30 мин. Не съм правила постъпкови снимки,  че още се шашкам кое беше първо, кое второ, но в нета има достатъчно видеоклипове от които може да видите как става! 


След почивката от последното разтягане напръскайте с пулверизатор с вода  плота и разтеглете тестото на голям правоъгълник. Сгънете го на плик, покрийте с кърпа и оставете на плота за почивка от 30 мин. Отново повторете сгъването и поставете тестото  с гладката страна надолу в банетон или панерче покрито с памучна кърпа леко набрашнена с оризово или друго безглутеново брашно. Покрийте с найлон, аз ползвам шапка за баня и оставете на стайна температура за втасване. Това е така наречената насипна ферментация. Тя може да е 4-5-6 часа, зависи от темепературата в стаята. Когато ферментацията е достигнала 50-60% прехвърлете тестото в хладилник за ретардация (студено втасване) от поне 12 часа. На моя хляб му трябваха толкова, но можеше да постои и  още около час, ако не бързах да излизам. 


Загрейте фурната на 250 гр. без вентилатор заедно със съда в който ще печете хляба. Извадете панерчето с тестото от хладилника, покрийте с парче хартия и с ръка върху тестото внимателно обърнете хляба на твърда повърхност. С ножче (най-удобно е бръснарско) направете срез върху хляба под 45 гр. с дълбочина 7-8 мм. Извадете горещия съд от фурната и прехвърлете хляба с помощта на хартията за печене. Захлупете съда и сложете отново във фурната. Изпечете на 250 гр. за 25 мин. след което намалете на 200 гр. махнете капака и довършете печенето за още 20 мин. Готовият хляб охладете на решетка. Изчакайте 3-4 часа преди да нарежете! 
Да ви е сладко! :) 


 

2 коментара: