20.03.2021 г.

Хляб с квас и микс от семена


Първият ми пост за хляб с квас! Досега не се осмелявах да напиша публикация, щото не съм веща по въпроса, не, че съм и сега де, но вече по-уверено настъпвам в квасоправенето на хляб! А то се оказа безкрайно забавно и интересно! И трудно! Хлябът от днес ми е 12-ти по ред! Не, че предните ги изхвърлихме, изядохме ги къде на кюфтета, къде на брускети, къде на попара! И бяхме щастливи, че останахме с всичките си зъби!  Днешното го изядохме наведнъж, с хрупкава, но не твърда коричка и много вкусна пълна със семенца средичка! 


Продукти:
250 гр. бяло брашно
100 гр. пълнозърнесто брашно
240 мл. вода
80 гр. квас лиевто мадре 
8 гр. сол
50 гр. микс от семена-тиквени, слънчогледови, ленени, сусам 



Смесете двата вида брашно, залейте ги с водата, разбъркайте сместа и оставете за 1 час. След като измине времето добавете кваса и започнете да месите. Аз меся с планетарен миксер на 1-ва степен за 10-12 мин. По време на месенето добавете солта. Покрийте купата с кърпа и оставете тестото за 30 мин. да си почине. И изобщо през следващите няколко часа, ще го оставяте често за почивка! Както е в купата разтеглете тестото като го прихванете от единия край и похлупите. След това разтягане поръсете със семената. Направете 3 такива разтягания през интервал от 30 мин. Аз ще се постарая за следващия хляб да направя постъпкови снимки, а дотогава може да потърсите в нета. Има много видео клипчета за това! 


 Следват 2 сгъвания на плик. Сложете тестото на набрашнен с оризово брашно плот и разтеглете внимателно на правоъгълник. Хванете тестото от единия край и го сгънете до   средата, с другата страна похлупете сгънатата част. Прегънете единия къс край до средата и след това другия върху него.  Внимателно оформете  на топка. Покрийте с кърпа и оставете на плота за 30 мин. почивка. Второто сгъване на плик е по същия начин като това е вече окончателното оформяне на хляба. Поставете тестото в съд покрит с ленена или памучна кърпа обърнато с гладката страна надолу, набрашнен с оризово брашно. Аз бях поръсеила със семенца. Много е важно да е оризово брашното в него няма глутен и не залепя! Покрийте с парче найлон,  използвам найлонова шапка за баня. Оставете на стайна температура за т.н. насипна ферментация. Наблюдавайте тестото и когато увеличи обема си на 50% го приберете в хладилник за дълго 12-16-18 часово втасване. Загрейте съда с капака (пека в йена) във фурната на 250 гр. Втасалият хляб (от хладилника) прехвърлете на парче хартия за печене. С бръснарско ножче направете срез под ъгъл 45 гр. Прехвърлете го веднага в загрятия съд. Изпечете на 250 гр. с капак за 25 мин. след което намалете фурната на 220 гр. и довършете печенето за 20 мин. този път без капак и без вентилатор. Охладете хляба на решетка! 
Препоръчително е да не режете преди да е изстинал добре, но кой ти издържа на вълшебния аромат на прясно изпечен хляб! 
Честита Ви първа пролет, а по някои земи била и снежна! Чаооо! Бъдете здрави! 


 

2 коментара: