15.05.2021 г.

Ябълков сладкиш с крем - Torta di mele e crema


Продукти:
за кексовата смес:
3 яйца
150 гр. захар
350 гр. брашно
50 мл. слънчогледово олио
150 мл. прясно мляко
150 гр. маскарпоне
1 бакпулвер - 16 гр. 
1 пакетче ванилова захар
щипка сол 
за крема:
1 яйце
300 мл. прясно мляко
35 гр. нишесте
60 гр. захар
1 ванилия
и още:
2 средни по големина ябълки
2 с.л. ром
пудра захар 

 
 Първо си пригответе крема. В тенджерка налейте прясното мляко, добавете едно яйце. захарта, нишестето и ванилията. Сложете съда на котлона и започнете веднага да бъркате с телена бъркалка докато крема се сгъсти. Отстранете от огъня и охладете. 
В купата на миксера счупете яйцата и добавете захарта. Разбийте на гъст крем. Оставете миксера да работи на най-ниската степен и на струйка  налейте олиото, прясното мляко и масларпонето на малки порции. Ще получите гладка кремообразна смес. 


Пресейте брашното с бакпулвера и щипка сол. Прибавете го на порции към течната смес бъркайки с лъжица. Обелете и нарежете ябълките на малки парченца. Полейте ги с 2 супени лъжици ром. Изсипете ги в кековата смес и хомогенизирайте добре продуктите. Подмажете и набрашнете тава 20/28 см. Изсипете приготвената смес, подравнете. 


Със сладкарски шприц пълен с крем направете ромбове върху сладкиша. Ако нямате такъв ползвайте срязана в единия край найлонова торбичка. Изпечете на 180 гр. в предварително загрята фурна за около 35 мин. 


Готовият сладкиш охладете на решетка. Поръсете с пудра захар. 
Мек, ароматен и много вкусен! Да ви е сладко! :) 

Рецептата е от тук


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар