17.02.2025 г.

Кюфтенца с гъбен сос


Продукти:
за кюфтенцата:
500 гр. смесена (свинска и телешка) кайма
1 яйце
40 гр. настърган пармезан
1 филия сух бял хляб
1 малка глава лук
скилидка чесън
щипка черен пипер
щипка настъргана лимонова кора
наситнен магданоз
за гъбения сос:
2 равни супени лъжици брашно
50 гр. краве масло
около 250 мл. зеленчуков бульон 
за гъбите:
350-400 гр. микс гъби 
1 скилидка чесън 
щипка магданоз
50 гр. краве масло 


 В купа сложете каймата, добавете накиснатия и изцеден от водата хляб, яйцето, пармезана, наситнения лук и останалите подправки, измесете добре. Да вмъкна тук, че лимоновата кора ще придаде на кюфтетата много свежа нотка! Оставете каймата за час в хладилника за да се обикнат подправките, след което направете малки кюфтенца, набрашнете и изпържете в сгорещено олио.
Нарежете гъбите (написала съм микс, но може да ползвате само един вид или каквито ви харесват), сложете ги в подходящ съд, прибавете нарязаното на парченца краве масло, овкусете със сол, скилидка чесън и наитнен магданоз. Захлупете съда и задушете гъбите за около 15-20 мин. на слаб огън.
В малка тенжерка разтопете кравето масло, добавете брашното и запържете до леко кафяв цвят. Излейте наведнъж зеленчуковия бульон и започнете да бъркате до сгъстяване на соса. Сосът трябава да е с консистенция на рядка боза. Към готовия сос изсипете гъбите и довършете готвенето за още няколко минути. Залейте кюфтенцата с гъбения сос и поднесете топли. Най-вървят с картофено пюре :)! 
Да ви е сладко! Чаооо! 


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар