23.08.2014 г.

Печено петле с лимонова кора и бекон


Беше въпрос на време да ме подведе любовта ми към пикантната храна ......Нея вечер не можах да определя дали любимеца ми беше пеперончиното или английската горчица, която ми донесе дъщеря ми и от която ти хвърчат искри от очите даже да вкусиш на върха на ножа.....а аз вкусвах по няколко пъти и искрите прехвърчаха като лятна буря! И за да няма сърдити ядох и от двете, нещо с което жлъчката ми никак не беше съгласна! И така посред нощ събудих ошашавения Роби с молба да ме хвърли до ''Бърза помощ'' та белким докторите се разберат с жлъчка, бъбреци и всичко излязло от строя само за няколко часа!  Израза ''кило брашно да имаш на майстор го дай'' важи и за докторите ...за по малко от 20 мин. сключиха мир с бунтовниците и света отново порозовя! Сърдечни благодарности на докторите от Ospedale Torrette di Ancona за високия професионализъм и милото съчувстие! Те не знаят български и няма да прочетат това, но аз знам, че са много човечни и добри! 
Разбира се Роби през цялото време стоя до леглото ми, на докторите не им пречеше, че се мотае в краката им! На разсъмване се обади на шефката си, че е много зает да ми държи ръката в спешното и няма да отиде на работа! Тя пък приятелка с една от лелите му и когато в късните часове на деня се прибрахме в къщи със страшната рецепта: ДИЕТА,  се започна едно звънене от роднини ...лели, енин чичо и няколко братовчеди с поздави и от децата им и пожелание за бързо оздравявяне! И да си много болен от всичкото това внимание мигом ще оздравееш:)! Италианците в такъв случай няма да кажат като нас ( да ме прощавате за циничния израз) ''г.....глава затрива'', а ще уважат лакомията ти с мили думи и жестове! 
Ако сте стигнали до тук значи вече е време да прочетете и рецептата..... тя е отпреди няколо дни, когато все още готвех на воля......



Продукти:
1 младо петле (има ги в ''Метро'') около 450-500 гр.
3-4 ленти пресен бекон
1 стрък пресен розмарин
кората на 1 лимон 
2-3 скилидки чесън 
щипка чер пипер 
2 с.л. балсамов оцет
сол 
 1 к.ч.зехтин 
1 к.л. горчица 

Обелете кората на лимона като се стараете да е само жълтата част. Нарежете я на дребни парченца. Нарежете на ситно чесъна и розмарина. В купа сложете всички нарязани подправки, налейте зехтина, балсамовия оцет, сол, горчицата, черния пипер и сока на лимона. Объркайте сместа добре и с нея масажирайте петлето от вътре и вън. Загънете го с лентите бекон. Нагънете няколко пласта хартия за печене и сложете петлето в средата, Полейте го с останалата от масажа смес и затворете  хартията много добре. Сложете в тавичка и иапечете на 190 гр. за около 45-50 мни. Пет минути преди да извадите от фурната отворете хартията ( внимавайте с парата) и запечете до хрупкава коричка. Поднесете с печени с розмарин и чесън картофки и......да ви е сладко :)! 

От мен чаоооо и хубав уикенд! 
Аааа, и още нещо ....Роби ми забрани да го будя посред нощ с такъв повод ...ще уважал само събуждане за любов :)! 




9 коментара:

  1. Това петле ще си го хапна като едното нищо Голяма сладост ,аморе!
    Силни прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
  2. Ванче, бързо оздравяване и винаги Роби да е до теб. :) Петлето е така вкусно завито...
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Ивана, искрено съчуствам за преживяната криза. Мъчително е това с диетите. За първи път ми се наложи лятото, че и аз бях прекалила с храненето - и като количество, и като пикантност. Като сложим и стреса и ЕГН-то се получи неприятна за стомаха ми комбинация. Не можех да се примиря психически, че ще ям само картофи дни наред...Мда, трябва да се внимава...Желая ти бързо възстановяване!
    Та въпросното петле верно ли е толкоз мънечко? Ама чуден вид си му докарала, да знаеш!

    ОтговорИзтриване
  4. Ивана, пожелавам бързо оздравяване. Знам какво е да си на диета по принуда на лекари, но както каза един човек - И диетата може да е вкусна..:)))..
    Рецептата е много апетитна. А за снимката да не говорим...Направо си го дърпам туй петле за вечеря.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Дочетох до край и рецептата и преживелиците! И накрая чудесния завършек! Поздрави Ваня!

    ОтговорИзтриване
  6. Оле, Ив, какво си преживяла, мила! Добре, че се е случило там, та хората с човещина да подходят. Надявам се тези кризи да не се случват повече, а рецептата е страхотна, още във Фб като видях снимките и знаех, че ще ми хареса. Прегръдки, Аморе!

    ОтговорИзтриване
  7. Милата...надявам се вече да си добре и да будиш Роби само от любовни терзания-прав е човека.Ама пък много вкусно туй петле-как да го не хапнеш с нещо по -пикантно?
    Хубава и спокойна седмица от мен!

    ОтговорИзтриване
  8. Ах душица ... радвам се че вече си добре Ив! Видях ти и последната рецепта ... значи и в кухнята си влязла :)
    Колко мило че има кой да държи ръката ти в такъв момент ... и от вниманието на останалите ти става топло на душата.
    Пази се мила ... спазвай хранителен режим щом така е казал чичо доктор ... не е сложно :)
    Сега разбирам за премеждията ти и бързам и аз да ти хвана ръката ... и това не е сложно, макар и виртуално :)
    Прегръщам те и ти благодаря за вкусната рецепта :)
    Бъди здрава!

    ОтговорИзтриване
  9. Много мили и куражлийски думи:)...благодаря ви , мили момичета за тях!
    Дани, хареса ми, че ми подържа ръката макар виртуално :* !
    Прегръдка с пожелание за хубав четвъртък!

    ОтговорИзтриване