Сладкишът е реплика на този с шоколадовия крем! Ако питате мен лимоновия по ми легна на сърце, но за Роби фаворита си остана шоколадовия :)! Оригиналната рецепта е от тук !
Продукти:
за масления блат:
175 гр. брашно
60 гр. захар
70 гр. краве масло
1 яйце
щипка сол
за лимоновия крем:
250 мл. прясно мляко
1 яйце
2 с.л. захар
1 ч.л. с връх нишесте
настърганата кора на 1 лимон
Забележка:
количеството крем не е много, но напълно достатъчно за да направи сладкиша сочен!
за мекия блат:
125 гр. брашно
60 гр. захар
35 гр. краве масло
2 яйца
60 мл. прясно мляко
1/2 пак. бакпулвер
щипка сол
От продуктите за маслено тесто замесете меко такова и го приберете в хладилник за 30 мин.
Пригответе лимоновия крем като разбиете с вилица яйцето и захарта, добавите нишестето, прясното мляко и лимоновата кора. Хомогенизирайте добре. Сложете съда на умерен огън и бъркайте докато крема се сгъсти. Оставете настрана да се охлади.
За мекия блат разбийте за 3-4 мин. яйцата и захарта с миксер. Размесете брашното с бакпулвера и щипка сол.. Към яйцата добавете прясното мляко , слагайте на порции от брашното като бъркате с миксера на най-малките обороти. Накрая налейте на струйка разтопеното краве масло.
На парче хартия за печене разточете масленото тесто. Прехвърлете го с хартията в тавичка (22 см.) Оформете висок борд. Изсипете лимоновия крем и го разстелете равномерно. От крема си оставете малко за отгоре.
Изсипете сместа за мекия блат. Върху него с шприц напълнен с оставения настрана крем направете кръгове, или вижте как е оформен сладкиша в оригиналната рецепта тук! Изпечете на 170 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор за около 20-25 мин.
Готовият сладкиш прехвърлете с хартията за печене върху решетка и изчакайте да се охлади напълно преди да го разрежете! Поднесете с чаша домашна лимонада по рецепта на Мина и да ви е сладко :)!
От мен чаооо с пожелание за хубав август!
Мале Ив ... голяма красота са ти снимките ... страхотно се справяш с новия фотоапарат :)
ОтговорИзтриванеА за сладкиша направо не ми се мисли ... аз правя подобен но без масления блат ... любим ни е и направо пристрастяващ!
Сега съм си потрошила миксера :), но като ми купят нов ще пробвам и твоят вариант с удоволствие :)
Прегръщам те силно и ти желая здраве и усмивки!
Амиии, справям се аз :)...още съм със жълто около устата, ама полека лека му свиквам :)!
ИзтриванеБлагодаря за похвалата, Дани! :*
Пожлавам ти скорошен миксер и да кажеш дали ти е харесал сладкиша :)!
Чао, Дани! Силна прегръдка!
За този сладкиш единственото определение е"греховен"......Нямам думи!
ОтговорИзтриванеПоздрави,Ив!
Още един прекрасен сладкиш! Обещава да е много вкусен, Ивана! Няколко съм си набелязала за проба при теб и този също отива при тях. Благодаря за рецептата, мила!
ОтговорИзтриванеМного усмивки и хубава седмица ти желая!
:) Ох, тези твои слънчеви изкушения :) Още утре ще го направя :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и целувки!
Ванче, за да няма сърдити, аз ще кажа, че и лимоновият, и шоколоадовият биха ми легнали на сърце. ;) Прекрасни са, браво!
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
И аз предпочитам версията на Роби, ама и на лимонов ще се навия;)
ОтговорИзтриванеГотини снимки! И небе, и цветя...поздрав!
С удоволствие и от двата вида! Чудесни цветя и сладкиш, Ив!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
И двете версии на сладкиша са невероятно апетитни и красиви,Ваня!Лимоновия сякаш ми е една идея по-предпочитан през летните дни!Пожелавам и на теб прекрасен август!Прегръдки!
ОтговорИзтриванеОх, какво ново предизвикателство и това ще си го направя :)
ОтговорИзтриванеМного красив и неустоимо сочен! Поздрави!
ОтговорИзтриванеАз съм и за двата!:) Прекрасен, освежаващ и много вкусно изглеждащ е и този вариант! Поздрави!
ОтговорИзтриванеЗа закуска бих си хапнала от лимоновия, а в по-късните часове шоколадов - хубаво да ме засити и да спя непробудно :) Прелестни са и двата! Така красиви и елегантни, както само ти можеш, Ванче! Прегръдка!
ОтговорИзтриванеХа сега - че шоколадов, че лимонов - и двете ги обичаммм....
ОтговорИзтриване