28.08.2014 г.

Смокинова кростата (маслен пай)


Продукти:
За тстото:
270 гр. брашно
1 яйце + 1 жълтък
120 гр. краве масло
100 гр. захар
щипка сол
За конфитюра:
500 гр. пресни добре узрели смокини
150 гр. захар
2 с.л. вода 



В тенджера сложете да заври 1 л. вода. Пуснете вътре смокините за 3-4 мин. Прецедете ги, изплакнете със студена вода и нарежете на малки парчета. Сложете ги в малка тенджерка със захарта и 2 с.л. вода. Сварете конфитюра на слаб огън около 30 мин. Отстранете от котлона и изчакайте да се охлади. 


В голяма купа изсипете брашното, прибавете яйцето и жълтъка, щипка сол, захарта и нарязаното студено краве масло. Замесете меко, маслено тесто. Огънете го в стреч фолио и приберете в хладилник за 30 мин. 
От охладеното тесто отделете малка топка (колкото юмрук), а останалото разточете на хартия за печене. Прехвърлете разточения лист в тавичка (22 см.), оформете висок борд и надупчете дъното с вилица. Изсипете конфитюра от смокини и подравнете. На набрашнена повърхност разточете отделеното тесто. С помощта на точилка го прехвърлете в тавата покривайки конфитюра. С вилица притиснете тестото по целия ръб  за да затворите кростатата. С остър нож прорежете центъра и'. 



Изпечете сладкиша на 170 гр. за около 35-40 мин. в предварително загрята фурна с вентилатор. Извадете го от фурната и охладете на решетка. Посипете с пудра захар и...

.......да ви е сладко :)! Чаооо!




10 коментара:

  1. Майсторка си на кростатите, пък щом е и със смокини - първа се нареждам!

    ОтговорИзтриване
  2. Много вкусно звучи! Изкушаващо и вдъхновяващо! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасен е този сладкиш Ив! Блаженство за небцето ... пък щом е и със смокини ... направо не ми се мисли :)
    Нареждам се на опашката за парченце :)
    Поздрави и слънчеви дни!

    ОтговорИзтриване
  4. Ааа, това е само за мен...И не сам кростатата, но и снимката с плтноходите!

    ОтговорИзтриване
  5. Разкошен десерт с прекрасните смокини, толкова ги обичам :)
    Поздрави, Ивана!

    ОтговорИзтриване
  6. Ваня,Ваня,отрежи едно парче и на мен,че трудно се издържа на тази гледка!Царицата на кростатите си ти!

    ОтговорИзтриване
  7. Ех, Ив... и море си имате и смокини се берете... и сладкиши си правите чак. Взимам парченце, фантастичен е този сладкиш! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Много хубаво, ама много! Прости си майстор! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  9. Ето на това никой не би устоял!

    ОтговорИзтриване
  10. И тук ароматни смокини! Майсторски си го направила този сладкиш!
    поздрави!

    ОтговорИзтриване