11.09.2014 г.

Бананов кейк с мед и орехи


Продукти:
3 добре узрели банана
200 гр. брашно
2 яйца
4 с.л. мед
100 мл. прясно мляко 
120 мл.  слънчогледово олио
1 ч.л. канела
1/2 пак. бакпулвер 
80 гр. счукани орехови ядки





Нарежете бананите на малки парчета, сложете ги в тиган, полейте с 1-2 с.л. олио и поръсете с канела. Прехвърлете тигана на котлон с умерен огън и запържете 2-3 мин. бъркайки. Снемете от котлона, пресипете бананите в чиния и ги намачкайте с вилица. 
В купа счупете яйцата, добавете  2 с.л. мед  и прясното мляко и разбивайте с миксер около 7-8 мин. Излейте олиото и прибавете на порции брашното примесено с бакпулвера. Добавете намачканите банани и хомогенизирайте сместа добре.
Застелете продълговата форма за кейк с вместимост 1 л. с хартия за печене. Изсипете кексовата  смес и изпечете на 180 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор за около 35-40 мин. Пробвайте за готовност с дървено шишче. Извадете изпечения кейк и веднага го намажете с останалите 2 с.л. мед. Поръсете с едро счуканите орехи и оставете на решетка да се охлади напълно! 
После си знаете ........ режете си едно голямо парче и ...
да ви е сладко:).....От мен чаооо! 


То не бе залези тази година, не бе чудо ...всяка вечер търча навън с фотоапарата и снимам, снимам, снимам ......Разбира се на живо са още по-хубави!


7 коментара:

  1. Иванче, този кекс си го запазвам за зимъска! Десертите с ябълки и банани съм си ги определила за зимни, както и с орехи, луда работа...:)

    ОтговорИзтриване
  2. А ние от облаци, не можахме на много залези да се насладим, затова на твоите ще се радваме.
    Кейкът е превъзходен. Тия дни ще имам чудесна възможност да го направя. поздрави, Ивана!

    ОтговорИзтриване
  3. Радвам се, че ни показваш тези красиви залези, че лятото, както пише и Марта, ни дари с много облаци и мрачно небе. Кейкът е превъзходен, Ив!

    ОтговорИзтриване
  4. По това време на денонощието тази изкушаваща гледка, не е честно, Иве... Толкова е сочен, а като си представя и банановия му аромат.......прелест
    Поздрави, Иве!

    ОтговорИзтриване
  5. Веси,
    Мъхче,
    Дани,
    Таня,
    благодаря ви, момичета!
    Желая ви хубав и спокоен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  6. Този кекс ще бъде направен още щом ми падне забраната да им бъркам подобни вкусотии мила :)
    Подозирам че е превъзходен!
    Отивам да поразгледам какво още мога да си избера от предложенията ти на последък, че скоро не съм ти гостувала ... нали разбираш? Пак заради тази пуста забрана ... хи хи ... :)
    Прегръщам те Ив :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, и в къщи има наложено вето за сладкиши и разни други...то и паста не правя вече най-различна, а все с дом. сос или с пармезан! Салата и туй то :(( .....ама пък по-малко и бавно слизаме надолу с килцата :)!
      Прегръдки!

      Изтриване