5.03.2015 г.

Ризото пармиджана с артишок


Продукти за две порции:
150 гр. ориз 
650-700 мл. зеленчуков бульон
30 гр. пармезан
4 артишока 
1 к.ч. бяло вино 
2 скилидки чесън
щипка нарязан магданоз
зехтин

Почистете артишока от дебелите външни листа докато стигнете до по-крехките. Срежете го през половината. В средата на долната част има мъх, който отстранете с малка лъжичка . Натопете артишока  за 10 мин. в студена вода с няколко парченца лимон. Извадете го от водата и наредете в тенджерка, посолете, сложете скилидките чесън, нарязания магданоз, излейте 1 к.ч. бяло вини и 1 к.ч. вода захлупете съда и задушете зеленчука за 35 мин. 
В голям тиган излейте 1 к.ч. зехтин, сложете почистения и измит ориз и леко запържете.  Наливайте по-малко от бульона и изчаквайте докато ориза поеме течността.  Когато е готов по ваш вкус добавете два нарязани на парченца артишока и поръсете с настъргания пармезан. Хомогенизирайте добре. Поднесете ризотото като в средата на всяка чиния сложите по един артишок напълнен с ориз и люспи пармезан  


Да ви е сладко! :) Чаооо! Хубава мартенска вечер!



10 коментара:

  1. Страхотийка!Много ме блазни да опитам домашно приготвен артишок.Ваня,държиш края и на нашата,и на италианската кухня,браво,невероятна си!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Роси! Дано не те разочарова когато го опиташ, не е любов от пръв поглед, но после влюбването е трайно:)!
      Прегръдка! Хубави събота и неделя!

      Изтриване
  2. Много обичам ориз, а ризото не съм правила никога. Това изглежда много вкусно и провокиращо апетита.
    Поздрави и усмихнат ден, макар и дъждовен и сив.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. При нас беше слънчев, но много ветровит и студен! Благодаря, Габи!
      Поздрав и за теб! Хубав уикенд!

      Изтриване
  3. Ивана, много красиво поднесено. Имах една среща с артишока, но не ме впечатли, знам ли, може да не съм приготвила правилно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Весеи, както казах и по-горе, любовта с артишока идва по-късно и е завинаги :)!
      Поздрави! Хубави почивни дни!

      Изтриване
  4. Типична италианска комбинация Ваня.Не съм приготвяла артишок.Преди години го бяхме сяли в градината ни, но когато се появиха растенията не знаехме какво да ги правим.Цветовете приличаха много на едри магарешки бодили, а растенията бяха много големи.Направихме си прекрасен , ароматичен сироп и така приключихме с артишока.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, Ели ...италианско си е това ризото! И аз имам в градината 15 корена и всеки сезон (започва от март до началото на май) ми дават по един артишок. Цветовете наистина приличат на магарешки бодил, но растението не се оставя да цъфне, бере се много преди цъфтежа, когато се е оформила хубава шишарка!
      Поздрави!

      Изтриване
  5. Ив, какво да ти кажа, освен да ми поднесеш:))) Изкусителка си ми ! Прегръдки най-сърдечни!

    ОтговорИзтриване