30.08.2015 г.

Пълнени калмари в картофен крем с шафран


Ако моя син чете тази рецепта, знам какво ще ми каже:  -''Абе, мамо к'ви са тея гадости дето ги готвиш ?!'' Ама той е обиден на всичко морско по рождение! Аз ви казвам, че е неочаквано много вкусно и рецептата  заслужава да се повъртите с нея и усетите нов вкус, особено картофеното кремче с шафран! Рецептата за пълнежа е от сп.''Subito pronto'', а кремчето е от една друга рецепта пак с калмари! На тези тук им отива и един обикновен доматен сос, така беше в оригиналната рецепта. 


Продукти:
2 големи калмара (може и замразени)
150 гр. грах (замразен)
4 с.л. галета
2 скилидки чесън
щедра щипка наситнен магданоз
40 гр. настърган пармезан
1 яйце
чер пипер 
зехтин 
сол
1 чаша зеленчуков бульон
1 к.ч. бяло вино

за картофения крем:
2 средни по големина картофи
1/2 глава лук 
на върха на ножа шафран
1 к.ч. зеленчуков бульон

Аз си купих 2 големи калмара и не ме питайте как се чистят, щото ми ги изчистиха на щанда. Измитите калмари подсушете отвътре и отвън. В тиган налейте 1 к.ч. зехтин и запържете наситнените скилидки чесън с магданоза за 2-3 мин. Добавете галетата и продължете пърженето около 5 мин. Отдръпнете от котлона и изчакайте сместа да се поохлади малко, след което добавете размразения грах,щипка чер пипер,  едно яйце и пармезана. Хомогенизирайте добре продуктите. Напълнете калмарите малко повече от половината. Зашийте отвора с конец, не бодете с клечка, месото е много крехко, пълнежа се увеличава при готвенето и калмарите ще се отворят.
В друг тиган налейте малко олио и запържете напълнените калмари от всички страни. Полейте ги с бялото вино и изчакайте 3-4 мин. докато се изпари алкохола. Излейте една водна чаша зеленчуков бульон, захлупете съда и гответе на умерен огън около 15-20 мин.





За картофения крем обелете и сварете в подсолена вода картофите. Нарежете ги на кубчета. В тиган запържете много ситно нарязания лук, добавете картофите и пържете още около 4-5 мин. за да се овкусят добре. Отстранете съда от котлона и прехвърлете картофите в удобен за пасиране съд. Изчакайте ги да се охладят, в противен случай крема ще стане лепкав. Излейте малко зеленчуков бульон и пасирайте,  готовата смест трябва да е като гъста боза. Добавете на върха на ножа шафран и объркайте крема много добре за да се овкуси и пожълтее равномерно. 
В подходяща за сервиране чиния изсипете от картофения крем и подредете върху него нарязаните калмари! 
Това е ..... да ви е сладко:)! Чаооо!



7 коментара:

  1. Сигурна съм, че е чудесно, Ив!
    Чудесен цвят на соса!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасно предложение, Иве! Моята храна е това, знаеш. Непременно ще опитам! Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
  3. Много стилни и изискани чинии!
    Поздравления за поредната прекрасна рецепта!
    Прегръдки и целувки! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Ив, ако има нещо, което не обичам (няколко неща са само:) - това са морски дарове, може да учудя някой, но е факт. Обаче не мога да не изкоментирам красиво поднесеното ястие, картина е!

    ОтговорИзтриване
  5. Ваня,
    не съм приготвяла никога калмари , дори и други морски дарове.Но ме изкушаваш да опитам - баща ми е голям любител на морските дарове .Прекрасно ястие.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  6. Дани,
    Йоли,
    Христинка,
    Веси,
    Ели,
    благодаря ви за милите думи! Да ви е сладко когато си приготвите ястието! :)
    Спорна седмица!

    ОтговорИзтриване
  7. Ооооо,как съм пропуснала това пиршество(:?!
    Ястие-един път!Благодаря Ивана за чудесната рецепта,която задължително ще ползвам!

    ОтговорИзтриване