16.11.2015 г.

Орехова торта с кафе


Тортата е чудесна! Една от многото разкошни торти на Йоли! Искаше ми се да бъде така красива като нейната, ама нейсе ..... следващия път :)! Аз смених крема с шантили, но блата е точно по рецептата на Йоли! 
Благодаря, Йоли!
Ето моите продукти и интерпретация:
за блата:
125 гр. краве масло 
125 гр. пудра захар
3 яйца
25 гр. ситно смляно кафе
100 гр. смлени орехи
100 гр. брашно
1 ч.л. бакпулвер
за крема:
300 мл. прясно мляко
2 жълтъка
3 с.л. захар
40 гр. брашно
2 ванилии
200 мл. подсладена течна сметана
за сиропиране:
4 с.л. ром или коняк
4 с.л. вода
за глазурата:
100 гр. черен шоколад
50 гр. краве масло
100 мл. прясно мляко 



В купа сложете омекналото на стайна температура краве масло добавете пресятата пудра захар и разбийте на пухкав крем. Прибавяйте един по един жълтъците все така разбивайки с миксера докато получите гладка смес. Смесете брашното, смлените орехи, кафето и бакпулвера ( аз сложих цяла чаена лъжичка) .  Белтъците разбийте с щипка сол на пяна. Към маслената смес добавяйте от брашното редувайки го с разбитите белтъци. Хомогенизирайте добре сместа. Застелете форма с откопчаващ се ринг (22см.) с хартия за печене. Изсипете сместа и изпечете блата на 170 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор за около 35 мин. Извадете го и охладете на решетка. 
Разрежете на две половини и сиропирайте с коняка смесен с вода. 
В тенджерка изсипете малко от прясното мляко, добавете яйцата, захарта, брашното и ванилиите и разбийте с телена бъркалка до хомогенизиране. Излейте останалото мляко и сварете крема до сгъстяване. Охладете напълно. Разбийте сметаната на сняг. Към охладения яйчен крем прибавяйте от сметаната на порции разбивайки с миксер докато получите гладък крем. Изсипете от крема върху едната половина на блата, разнесете добре и похлупете с другата половина. Измажете тортата отгоре и отстрани. Начупете шоколада, сложете го в съд заедно с кравето масло и прясното мляко. Разтопете глазурата на водна баня. Изчакайте да се поохлади преди да я излеете върху тортата. Украсете по ваш вкус! 
Да ви е сладко:)! Чаооо и спорна нова седмица!  


18 коментара:

  1. Ехааа, каква е красавица тази торта! Ванче, моля те, хапни заради мен едно парче, че да не ме е яд чак толкова. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гери! Хапнах, хапнах и то не едно :)!
      Поздрав и от мен!

      Изтриване
  2. Кой, казва, че неможеш да правиш торти???? :)))
    Браво! Прекрасно си се справила!
    Я резни едно парченце, направи и кафенце, че пристигам! :))
    Прегръдки и целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз казвам :))... Ама ти доколкото разбрах вече си била на кафе :)!
      Прегръдка!

      Изтриване
  3. Великолепна торта!
    Прегрешение по време на пости.. - такива да си ни прегрешенията.
    Ти си чудесна!

    ОтговорИзтриване
  4. Усещам уханието и вкуса на това вълшебство, Ив! Обичам орехови торти и тази отива в списъка.
    Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  5. Толкова ме зарадва, Иве! Благодаря ти от сърце, мила. Прекрасна торта си направила! Ти си фантастичен кулинар и доверието ти към мен наистина е голям комплимент!

    ОтговорИзтриване
  6. Разкошна е, Ив! При теб всяка интерпретация е вкусна!
    Спокойна веер!

    ОтговорИзтриване
  7. Трябва да съм леко откачена, за да си причинявам подобни гледки по това време. Ще я сънувам тази красота от шоколад. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Много хубава торта ,предполагам че е и много вкусна.Поздрави.

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря ви, момичета! Истината е, че изядох само едно малко парче, тортата беше за гости, а там не се вредих с по-голямо :)! Ще си я направя някой път само за нас в къщи! Когато стане така да занеса някой сладкиш някъде Роби гледа с един лаком поглед, като, че ли не му правя в къщи нищо :)!
    Прегръдка! Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  10. Здравейте, В момента ще започна да правя тортата, може ли орехите на ситно нарязани, защото мелничката ги смила на брашно, а пък аз обичам да се усещат.Яна

    ОтговорИзтриване
  11. Здравейте,
    Може ли орехите нарязани на по-едри парченца, защото мелничата ми ги смила на брашно, а аз обичам да се усещат парченцата, или ситното смилане спомага за консистенцията на блатчето! Яна

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не знам, не съм правила тортата с нарязани орехи, опиай и сподели, Яна!

      Изтриване
  12. Написах два пъти, защото интернета нещо прекъсва.

    ОтговорИзтриване
  13. Смлях ги за по-сигурно, но нещо блатчето ми се получи тънко, дали не обърках нещо, защото но снимките се вижда друго. Сметаната, която взех се оказа, че не е сладкарска, така че направих само шоколадово покритие, а в средата крема със жълтиците. Сега отлежава, довечера ще я опитаме. Поздрави Яна

    ОтговорИзтриване