27.11.2015 г.

Пухкав сладкиш с лимонов крем


На крема в този сладкиш съвсем не му беше там мястото, трябваше да се размотава безметежно из пандишпана като в оригиналната рецепта и не знам какво му се случи, че се намери на дъното! Понякога магията в кухнята действа и без вълшебна пръчка, това трябва да е обяснението :)! Въпреки всичко сладкиша стана много пухкав, сочен  и ароматен! 


Запишете продуктите и започвайте с вълшебството:
за тестото:
300 гр. брашно
180 гр. захар
4 яйца
120 мл.слънчогледово олио
100 мл. прясно мляко
1 бакпулвер
1 ванилия
настърганата кора на 1 лимон
сока от половин лимон
за крема:
500 мл. прясно мляко
120 гр. захар
60 гр. брашно
сока от половин лимон
настъргана лимонова кора
1 жълтък
1 ванилия



Първо започнете с приготвянето на крема. Смесете всички продукти и разбийте с миксер на хомогенна смес за 3-4 мин. Сложете съда на котлон и сварете крема докато се сгъсти. Оставете го настрана да се охлади.
В купа счупете яйцата и изсипете захарта. Разбийте с миксер на пухкав крем. Смесете брашното, бакпулвера и ванилията. Към яйчената смес прибавяйте на порции от брашното. На струйка изливайте от олиото и прясното мляко. Ароматизирайте с лимоновата кора и лимоновия сок. Застелете дъното на форма (26см.) с откопчаващ се ринг с хартия за печене. Изсипете кексовата смес, а върху нея охладения крем. Изпечете сладкиша на 170 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор за около 50 мин. Изчакайте да се охлади напълно преди да го извадите от формата. 
Поръсете с пудра захар и ....
.... да ви е сладко :)! Чаооо! 








13 коментара:

  1. Добре си е намерил мястото кремът! Разпределил се е навсякъде и в чудесно съчетание с ароматния блат
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Тили! Наистина не се получи като е оригиналната рецепта, но пък се разположи добре на дъното :)!
      Прегръдка, мила!

      Изтриване
  2. Здравейте,искам да попитам дали може да се замени брашното с безглутеново ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Не мога да ви отговоря, но опитайте и споделете!

      Изтриване
  3. много много вкусен :) само крема малко пр рядък излезе, но се получи много добре все пак :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Меги! :) Радвм се, че ви е харесал!

      Изтриване
    2. днес се бяхме събрали семейно+родителите ми и всички останаха много доволни .Аз лично много обичам лимоните и това ме грабна в рецептата.Благодаря :)

      Изтриване
    3. Не знам дали е актуална връзката към публикацията! Но.... страхотен сладкиш.... при мен крема " плува" в блата и е страхотно.Благодаря

      Изтриване
    4. Благодаря, Джулия!
      Видях снимката Ви, чудесен е!
      Да ви е сладко :)!

      Изтриване
  4. Здравейте, бихте ли ми казали защо крема на снимката е отдолу? В рецептата пише,че се слага отгоре в тавата. Благоадря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Сиси! Както съм написала и в краткия увод под първата снимка, не разбрах как крема се е оказал отдолу :( Трябваше да е вътре в сладкиша! Може би нещо при печенето се е объркало! Моята колежка го прави и ми каза, че при нея е останал вътре. И да, крема се излива отгоре и постепено при печенето трябва да потъне!

      Изтриване
  5. Здравейте,
    Направих сладкиша с безглутеново (оризово) брашно и се получи страхотно!
    Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте!
      Благодаря, радвам се за сполучливия сладкиш!🙂 Може да опитам и аз, бях си купила такова брашно за едни сладки, но не ми се получиха. Тъкмо ще употребя останалото.Благодаря за идеята🙂!

      Изтриване