30.10.2015 г.

Сметанов сладкиш с ябълки ....


......... или ябълков сладкиш със сметана е все тая ..... вкусно с чаша голяяямо кафе! 

Продукти:
250 гр. брашно
150 гр. захар
2 яйца
200 мл. течна сметана 
80 мл. слънчогледово олио
1/2 от пакетче бакпулвер
2 с.л. ром
2 ванилии
3 големи ябълки 
пудра захар



В купа сложете яйцата и захарта. Разбийте ги с миксер на пухкава смес. Добавете олиото бъркайки с лъжица. След него излейте на струйка сметаната.  Смесете брашното, бакпулвера и ванилията. Добавяйте ги на порции към течната смес все така бъркайки с лъжица. Нарежете една ябълка на малки кубчета. Ароматизирайте с ром. Застелете форма (22см.) с откопчаващ се ринг с хартия за печене. Изсипете половината от кексовата смес, подрадете отгоре ябълките и покрийте с другата половина от сместа. Нарежете останалите две ябълки на резенчета и ги подредете в кръг върху сладкиша. Изпечете на 170 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор за около 50 мин. Пробвайте за готовност с дървено шишче. Извадете готовия сладкиш и топъл го поръсете с пудра захар. 
Отрежете си едно голямо парче и си го излапайте с апетит ..... да ви е сладко:)! Чаоооо!


27.10.2015 г.

Орехов кейк


Продукти:
200 гр. брашно
200 гр. захар
125 гр. краве масло
100 гр. орехи
4 яйца
2 ч.л. бакпулвер
настъргана кора от 1 лимон
1 с.л. мед



В купа сложете яйцата, захарта и настърганата кора на един лимон. Разбийте с миксер продуктите до пухкав крем. Затоплете кравето масло без да го разтопявате. Прибавете го към яйчената смес. Смесете брашното, счуканите на едро орехи и бакпулвера. Добавете ги на порции към разбитите яйца като бъркате с лъжица от долу на горе докато хомогенизирате добре всички продукти. Застелете продълговата форма (вместимост 1 литър) с хартия за печене. Изсипете кексовата смес, подарвнете, сложете отгоре няколко цели ядки орехи. Изпечете кейка на 180 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор за около 40 мин. Пробвайте за готовност с дървено шишче. Затоплете меда и с четка намажете още топлия кейк. 
Да ви е сладко:)! Чаооо!  


23.10.2015 г.

Кростата (маслен пай) с ябълки


В тази кростата си дават среща два вида тесто, маслено и нежно кексово. За есенен разкош  и хармония - ябълка с портокалово сладко!  Опитайте рецептата  от новия брой на  сп. ''Cucina moderna''! 


Продукти:
за масленото тесто:
220 гр. брашно
120 гр. краве масло
100 гр. захар
1 яйце + 1 жълтък
1 с.л. какао
1 ч.л. бакпулвер
настърганата кора на 1 портокал
щипка сол
за кексовата смес:
160 гр. брашно
1 яйце
70 гр. краве масло
70 гр. захар
1/2 пакетче бакпулвер
2 с.л. ром
и още....
2 ябълки
шепа кафява захар
2 с.л. портокалово сладко


В купа сложете всички продукти за масленото тесто. Кравето масло трябва да е студено. Нарежете го на малки парчета. Замесете меко тесто. Загънете  в доакински найлон и оставете в хладилника за 1 час. Охладеното тесто разточете на парче хартия за печене, така ще ви е по-лесно да го прехвърлите в тавичка (22см.). Оформете висок борд, а дъното надупчете с вилица. Пригответе кековата смес като в купа разбийте яйцето и захарта до гладък крем. Смесете бакпулвера с брашното. Разтопете кравето масло. Изчакайте го да се поохлади и наливайте на струйка при разбитото яйце като бъркате с лъжица докато сместа  се хомогенизира. Изсипете на порции брашното. Ароматизирайте с 2 с.л. ром. Изсипете кексовата смес в тавичката с масления блат. Подравнете. Нарежете ябълките и ги подредете върху сладкиша. Поръсете с шепа кафява захар. Изпечете на 180 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор за около 40 мин. Извадете сладкиша от фурната и го намажете със затопленото портокалово сладко. Поръсете с пудра захар и ....
  ..... да ви е сладко:)! Чаооо! 


18.10.2015 г.

Оризова торта с горгонзола и червен лук


Рецептата е от новия брой на ''Cucina moderna''! Четейки продуктите нямах идея дали ще ни хареса ястието и като как се обикват горгонзола, лук и ориз.  Можеше да останем гладни за обяд. Ароматът разнасящ се от кухнята ми даде надежда, че все пак ще се яде:)! Ако решите да си направите  тортата пригответе се за необичайно, но вкусно ястие!  


Продукти:
200 гр. ориз
700 - 800 мл. зеленчуков бульон
100 гр. горгонзола 
3 яйца
120 мл. прясно мляко
50 гр. маскарпоне (замених го с ''Филаделфия'')
60 гр. настърган пармезан
2 глави червен лук
1 малко лукче шалот
1 к.ч. бяло вино
щипка пресен розмарин
щипка пресен майоран 
чер пипер 
сол
зехтин 


Нарежете червения лук на кръгове, поставете ги върху хартия за печене, посолете, полейте със струйка зехтин и запечете за 10 мин. във фурната. В голям  тиган налейте зехтин. Запържете нарязаното на много ситно лукче шалот. Добавете измития ориз и пържете докато стане прозрачен. Полейте с бялото вино, изчакайте 2-3 мин. докато се изпари алкохола и налейте чашка от бульона. Бъркайте непрекъснато  като добавяте от бульона докато ориза поеме всичката течност,  трябва да остане al dente (леко хрупкав). Отстранете готовия ориз от котлона и добавете веднага нарязаната на парчета горгонзола. Бъркайте докато се разтопи. Изчакайте около 10 мин. и прибавете  едно яйце и 20 гр. настърган пармезан. Посолете, ароматизирайте с чер пипер, розмарин и майоран.  Хомогенизирайте ястието. В купа разбийте 2 яйца, добавете 50 гр. Филаделфия, 120 мл. прясно мляко и останалия пармезан. Застелете форма (22см.) с откопчаващ се ринг с намокрена и изцедена от водата хартия за печене. Изсипете ориза и с помощта на лъжица оформете висок борд (тоест направете тавичка в тавичката). Излейте в нея млечната смес. Подредете отгоре запечения лук. Изпечете оризовата торта на 180 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор за около 30 мин. Извадете от фурната, изчакайте 10 мин. да се поохлади и освободете от ринга. Прехвърлете в чиния за сервиране, поднесете със зелена салатка и ....
... да ви е сладко и вкусно :)! Чаооо! 


17.10.2015 г.

Салата с брезаола, рукола и пармезан


Продукти:
 80-100 гр. брезаола
40 гр. рукола
20 гр. пармезан
3-4 ореха
1 с.л. сок от лимон 
зехтин 



Наредете брезаолата в подходяща чиния. Върху нея сложете измитата и подсушена рукола. Поръсете с люспи пармезан и натрошени орехи. Подправете с лимонов сок и струйка зехтин. Вече имате вкусно предястие или лека вечеря! 
Да ви е сладко :)! 


16.10.2015 г.

Бяла риба с хрупкава картофена коричка


Рибата може и да не бъде бяла, а каквато ви е по вкуса. Тук моята е филе от треска. 
Продукти:
4  филета от треска 
3 средни по големина картофи
клонче розмарин 
щипка майоран
щипка чер пипер
2 скилидки чесън 
сол 
зехтин


На едро ренде настържете обелените картофи. Овкусете ги със счуканите скилидки чесън, ситно нарязаните розмарин и майоран и щипка чер пипер. Объркайте картофите добре. На дъното на тавичка наредете ред картофи, поставете отгоре рибата и покрийте с останалите настъргани картофи. Полейте със зехтин и изпечете на 180 гр. до хрупкава коричка. Поднесете със салатка по желание. За нас тя  беше сварени на пара броколи, овкусени със зехтин и лимон. 
Да ви е сладко :)! Чаооо!  


13.10.2015 г.

Пастичио с картофи и гъби


Рецептата е от тук

Продукти:
3-4 средни по големина картофи
250 гр. гъби 
300 гр. бешамел
2 с.л. галета
100 гр. пармезан
1 к.ч. бяло вино
чер пипер
щипка магданоз 
сол 
зехтин


Обелете и нарежете на кръгчета картофите. Нарежете гъбите. Сложете ги в тенджерка, налейте чашка зехтин, чашка бяло вино, посолете, подправете с чер пипер и магданоз и задушете около 20 мин. Разтопете бучка краве масло, запържете 1 с.л. брашно ( с връх) и излейте 300 мл. прясно мляко. Варете бешамела до сгъстяване. Оставете го малко по -рядък от обикновено. Изсипете 1-2 лъжици бешамел на дъното на тавичка. Сложете ред картофи, върху тях от гъбите и покрийте с бешамел. Поръсете обилно с настърган пармезан. Повторете отново с картофи, гъби, бешамел и пармезан. Най-горния ред поръсете с галета. Изпечете пастичиото на 170 гр. за около 30-35 мин. Хапнете го със салатка по ваш вкус и ......
........ Да ви е сладко! Чаооо! :)


11.10.2015 г.

Капрезе с крем кафе


Ден мрачен и дъждовен, но те стопля мисълта за чашка кафе в компанията на шоколадово капрезе с разкошно допълнение от крем кафе! Рецептата е от тук!


Продукти:
3 яйца
150 гр. обелени сурови смлени бадеми
100 гр. захар
100 гр. краве масло
50 гр. черен шоколад
1/2 пак. бакпулвер
1/2 ампула есенция ванилия
2 с.л. брашно
3 с.л. горчиво какао
за крема:
200 мл. прясно мляко
2-3 с.л. захар
1 с л. нишесте
2 ч.л. нес кафе
1/2 ампула есенция ванилия
за поръска:
10 гр. обелени бадеми
1 с.л. кафява захар
20 гр. горчив шоколад 


Разтопете на водна баня кравето масло и 50 гр. шоколад. Отстранете съда от котлона и добавете 3 с.л. какао. Хомогенизирайте добре сместа. Разделете белтъците от жълтъците. Белтъците рзабийте на сняг с щипка сол. Жълтъците разбийте на пухкав крем със 100 гр. захар. Смесете смлените бадеми, брашното и бакпулвера. В купата със жълтъците излейте на струйка шоколадовата смес. Добавете на порции бадемовата като бъркате с лъжица. Хомогенизирайте добре и прибавяйте разбитите белтъци по-малко като бъркате от долу на горе. Ароматизирайте с ванилия. Застелете форма (22см.) с откопчаващ се ринг с хартия за печене. Изсипете сместа в нея, подравнете! Изпечете на 170 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор за около 30 -35 мин. Веднага щом извадите сладкиша от фурната поръсете с едро смлените бадеми, захар и шоколад. А може и само с пудар захар! Освободете готовия сладкиш след като е охладен напълно. Внимавайте при изваждането му, много е крехък. 


В малка тенджерка изсипете млякото, добавете нишестето, кафето, захарта.  Сложете на котлон и бъркайте докато крема се сгъсти. Ароматизирайте с ванилията след като свалите от котлона. Разрежете  хоризонтално и много внимателно сладкиша на две половини, изсипете крема върху едната половина, разнесете го добре и покрийте с другата.
Да ви е сладко! Желая ви топла октомврийска вечер! Чаоо! :)

Вижте и други варианти на капрезе тук:



9.10.2015 г.

Бутер щрудели с круши, шоколад и бадеми


Правят се бързо, свършват също толкова бързо, но спомена за тях остава! Опитайте ги! Рецептата е от тук


Продукти за 4 щрудела:
1 кръгъл лист бутер тесто (230 гр.) 
25 гр. обелени сурови бадеми
25 гр. кафява захар
50 гр. черен шоколад
2 добре узрели круши
пудра захар


Аз си купувам готова разточено върху хартия за печене бутер тесто. Само разгъваш, пълниш с каквото си решил и печеш! 
Начупете шоколада, сложете го в блендер, добавете захарта и бадемите (могат да бъдат и други ядки) и смелете на едро. Бутер тестото разрежете на 4 еднакви триъгълника. На всеки направете разрези както е показано на снимката. 


В долния край изсипете по лъжица от шоколадовата смес и покрийте с нарязани на малки парчета круши. Прегънете единия край на тестото върху плънката, а после другия отгоре.  Долната широка част натиснете с върха на нож за да не излиза плънка при печенето. Загрейте фурната на 200 гр. и изпечете щруделите до приятен загар. Още топли ги поръсете с пудра захар. 


От мен сладки събота и неделя :)! Чаооо! 


3.10.2015 г.

Крем супа с нахут и vongole


Vongole (вонголе) се наричат мидичките които виждате на снимката! Малки и хмм... скъпички, но за  опитване  си струват! Първото ми запознанство със супата беше на една сватба, тази не повтори сватбарския вкус, не си и помислих да искам рецептата от готвача (така или иначе нямаше да ми я даде), та я правих на фантазия, а после като потърсих в нета открих  рецепти не много различаващи се от моята! 


Продукти:
300 гр. нахут
1 марков
1 стрък селъри
1 малка глава лук
клонче розмарин
1 скилидка чесън
за мидите:
400 гр. вонголе 
2 скилидки чесън 
щедра щипка наситнен магданоз
1 к.ч. бяло вино
зехтин

Измийте и накиснете нахута в студена вода за 24 часа. Изхвърлете водата в която е киснал и налейте нова. Добавете нарязаните на малки парчета зеленчуци, посолете и варете до омекване на варивото. Пасирайте супата. Аз използвах пасатор, но стана малко зърнеста, ако имате блендер използвайте него. В тиган със зехтин запържете скилидките чесън и магданоза за 3-4 мин. Сложете мидите с черупките и гответе 3-4 мин., полейте с бялото вино и довършете готвенето още около 3 мин. Почистете черупките, а мидичките заедно с течността отделена при готвенето добавете в супата. Поднесете с препечена филийка и чаша бяло вино! 
Да ви е сладко :)! Чаооо!