27.03.2022 г.

Козуначено руло с нутела


От миналата година ми остана тази непубликувана рецепта! Добре, че съм и написала продуктите, че иначе и тази година нямаше да види бял свят! :)  Заедно с това руло направих тогава и един козунак с домашно лимоново сладко! 


Продукти:
500 гр. брашно манитоба 
250 гр. активен квас лиевито мадре
3 жълтъка 
1 яйце
150 мл. прясно мляко
150 гр. захар
100 гр. краве масло 
1 с.л. ром 
2 ванилии
щипка сол 

за пълнеж:
3-4 с.л. нутела
50 гр. печени бадеми 

за поръска:
захар на гранули
цветни захарни конфети 




В купата на планетария сложете жълтъците, яйцето и захарта. Разбийте на гъст крем,   след което излейте прясното мляко и прибавете  накъсания квас. Продължете разбиването на най-ниската степен на миксера до получаване на кремообразна маса.  Ароматизирайте с две ванилии и 1 с.л. ром или една капсула ромова есенция. Сменете бъркалката с куката за месена на тесто. Започнете да прибавяте на порции пресятото с щипка сол брашно, като оставите миксера да меси на най-ниската степен. В процеса на измесване добавете на малки парчета кравето масло докато се абсорбира добре от оформящото се тесто. 


Покрийте купата с измесеното тесто с парче найлон и оставете за 30 мин. да почине. Направете 3 разтягания през 30 мин. След последното оставете тестото в покрита купа за 5-6 часа в леко затоплена фурна. Прехвърлете тестото на намазнен плот. Разделете го на две еднакви части. За направата на рулото разточете на голям овал. Нарежете единия край на тестото до средата, а върху ненарязания намажете щедро с нутела и поръсете с едро нарязани бадеми. Започнете да навивате рулото от намазаната с шоколад страна. Поставете го в продълговата форма за кейк с вместимост 1 л. , размера е 25/12 см. Приберете формата в затоплена фурна и оставете козунака да втаса за 12-14 часа. 


Втасалият козунак намажете с разбит с няколко капки прясно мляко жълтък. Поръсете с гранули захар и цветни конфети. Изпечете в предварително загрята на 170 гр.  статична фурна с купичка вода на дъното. Ако е необходимо покрийте козунака с алуминиево фолио! Съветът ми е да сте постоянно около фурната, козунаците прегарят много бързо! Изпеченото козуначено руло охладете на решетка!  
Да ви е сладко! :)

А това е другия козунак с лимоновото сладко!  






 

2 коментара:

  1. Йорданка Иванова3 март 2024 г. в 10:46

    Разкошни Ив 🤗 Добре че си споделила рецептата за да се пробвам и аз 😋 Ще споделя за резултата 😘

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани ❤️, ще чакам да покажеш резултата!

      Изтриване