11.03.2016 г.

Фокача с червен лук


Продукти:
330 гр. брашно
270 мл. хладка вода
5 ч.л. зехтин
2 равни ч.л. сол
1 ч. л. захар
15 гр. мая от кубче
щипка чер пипер
щипка сух риган 
1 голяма глава червен лук


Сложете маята и захарта в хладката вода. В купа сложете  брашното пресято с 2 равни чаени лъжички сол. Излейте разтворената във водата мая, прибавете 5 ч.л. зехтин  и замесете меко тесто. Сложете го в набрашнена купа, намажете с малко зехтин и покрийте с навлажнена кърпа. Оставете купата на топло място и изчакайте докато тестото удвои обема си. 
Нарежете лука на дебели кръгове. Наредете ги в чиния, посолете и овкусете с щипка чер пипер и риган. Полейте с малко зехтин и оставете така докато тестото стане готово. 
Намажете с четка тавичка (26см.) с малко зехтин. Сложете втасалото тесто и оформете на питка. Отгоре наредете шайбите лук. Оставете да втаса отново за около 40 мин. и изпечете фокачата на 180 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор до приятен загар.
 Това е любимата ни фокача, надявам се да се хареса и на вас, да ви е сладко :)! 




9 коментара:

  1. Отговори
    1. Миленка, има ли лучец винаги е вкусно :)!

      Изтриване
  2. Голяма красота :) Сигурно е и много вкусно и ароматно!
    Поздрави, Ивана :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели, наистина е много вкусно:)!
      Поздрав и за теб, хубав уикенд! :)

      Изтриване
  3. Изглежда супер вкусно, Ив! Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  4. Ваня,
    чудесна е фокачата.Прекрасен е червеният лук за тази цел.Благодаря за чудната идея.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели, да ти е сладко :)!
      Поздрав и спорна сряда!

      Изтриване
  5. Така апититно е зачервенаааааа, чудна!

    ОтговорИзтриване
  6. Ммммм супер изглежда. Ще го пробвам още довечера, че за обяд не е подходящо :D

    ОтговорИзтриване