14.06.2016 г.

Магданозени талятели с гъбено пюре


Какво да ви кажа - много, ама много вкусна домашна паста с пюре от манатарки и прясна наденичка! Поглезете се с това разкошно италианско ястие! 


Продукти за пастата:
2 яйца
200 гр. брашно от твърда пшеница
2 с.л. зехтин
щипка сол
щедра щипка нарязан на ситно магданоз
за гъбеното пюре:
300 гр. замразени манатарки
200 гр. прясна наденица
1 малка глава лук 
1 к.ч. бяло вино
щипка чер пипер 
сол 
зехтин



В купа сложете пресятото брашно, добавете яйцата, щипка сол, 2 с.л. зехтин, нарязания на ситно магданоз и замесете твърдо тесто. Омесеното тесто загънете в стреч фолио, покрийте с кърпа и оставете за 30 мин. да се отпусне. НЕ прибирайте в хладилник. Разделете тестото на две, леко разточете всяка половина и прекарайте през валяците(за лазаня) на машината за паста. Нарежете листовете на валяка за тялятели. Поръсете с брашно и оставете настрана докато приготвите пюрето. 
В тиган запържете ситно нарязания лук, добавете гъбите нарязани на парчета и раздробената наденица. Овкусете с щипка чер пипер, сол и полейте с бялото вино. Задушете продуктите за 10 мин. Отдръпнете от огъня, прехвърлете в удобен съд и пасирайте на пюре. Ако гъбите са пресни може да оставите соса непасиран, но замразените гъби са като гума и аз предпочитам когато готвя с тях да ги пюрирам. 
Изсипете пюрето в голям тиган. 
В тенджера с вряща подсолена вода сложете талятелите за 3-4 мин. Извадете ги, прецедете и прехвърлете при соса. Излейте 1 черпак от водата в която сте варили пастата. На загрят котлон хомогенизирайте пюрето и талятелите. 
Сервирайте веднага с люспи пармезан. 
Да ви е много сладко, а то ще е такова гарантирам :)! Чаооо!  


7 коментара:

  1. Прясна паста...мняяямммммм За утре съм решила да изненадам децата със зелена паста, голямо търсене на пресен спанак днес направих из града. Как не можах ден, да видя, че и с магданоз ще стане :) Но соса ще плагиатствам от теб :)
    Страхотна е, Ванюшка, майстор си на пастата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Пепи! Знаех си аз, че първия коментар ще е от теб :)и се надявам да ви хареса и пастата и сосчето! Със спанак не съм правила, ще опитам! Видях лазаня със спаначени кори,ама то кое по-напред :)!
      Още веднъж благодаря за похвалата! С мъж италианец per forza (от немай къде) трябва да се научиш да правиш паста :)!

      Изтриване
  2. Ето, пак! Уникална италианска вкусотия! Права е Пепи, страхотен майстор си!

    ОтговорИзтриване
  3. Ваня,
    разкошна паста.Никога не съм правила паста, нямам и такава машинка.Но ме интересува какво точно е брашното - специално италианско брашно за паста ли е? Знам,че се слага и грис , и брашно от твърда пшеница при правене на паста.Така поне съм чувала,че става най - вкусна пастата.Да, трябва да се научиш - искаш или не щом живееш в Италия с мъж - италианец.Но ти си овладяла правенето перфектно.
    Поздрави !





    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здарвей, Ели и ме извини за късния отговор!
      Да брашното за паста е специално, прави се от твърда пшеница каквото и да значи това!
      Но има паста с най-различни брашна, аз правя само с обикновенното!
      Поздрави и благодаря!

      Изтриване
  4. Здравей Ивана, аз съвсем скоро си купих джаджа за домашна паста и сега поне веднъж седмично експериментирам с нея, но нещо все не се получава съвсем както ми се иска. Дали би споделила една универсална рецепта за приготвяне на тесто за прясна паста като за начинаещи. Много ще съм ти благодарна. Мерси предварително и успех:-)

    ОтговорИзтриване