14.07.2016 г.

Мусака от тиквички с бешамел


Продукти:
3 средни по големина тиквички + още 2 за отгоре
350 гр. телешка кайма
1 глава лук
1 домат
1 ч.ч. зеленчуков бульон или топла вода
щипка чер пипер 
щедра щипка нарязан магданоз
50 гр. пармезан
зехтин
сол
за бешамела:
2 с.л. брашно
50 гр. краве масло
200-250 мл. прясно мляко
щипка настъргано индийско орехче


Нарежете 3 тиквички на кубчета. Наситнете една глава лук. В тиган с 1 к.ч. зехтин запържете лука за кратко. Добавете размитата с малко вода кайма и продължете с пърженето докато каймата смени цвета си. Добавете нарязаните тиквички и настъргания домат.  Посолете, овкусете с чер пипер и магданоз. Излейте 1 ч.ч. зеленчуков бульон, ако нямате заменете с топла вода. Захлупете съда и задушете ястието докато остане на мазнина. Останалите две тиквички нарежете с ренде на дълги ленти. Овкусете ги леко със сол и оставете настрана. 
Пригответе си бешамела така:
в тенджерка разтопете кравето масло, запържете брашното и излейте веднага студеното прясно мляко. добавете щипка сол. Бъркайте с телена бъркалка докато бешамела се сгъсти до консистенция на боза. Готовият бешамел поръсете с щипка индийско орехче (това по желание). 


В подходяща тавичка изсипете задушените тиквета и кайма, излейте бешамела върху тях и разбъркайте ястието добре. Отгоре наредете лентите тиквички, поръсете с пармезан и изпечете в предварително загрята фурна (190 гр.) с вентилатор за около 20 мин. 
Много вкусна мусака, да ви е сладко :)! Чаооо! 



3 коментара:

  1. Фантазия!
    И това записвам веднага!

    ОтговорИзтриване
  2. Имам въпрос: Тиквичките, които поставяте отгоре, успяват ли да се изпекат добре? Не остават ли сурови?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Дари!
      Ако тиквичките са нарязани много тънко като моите се изпичат без проблем! Ако Ви притеснява, че могат да останат сурови може да ги бланширате за 2-3 мион.!
      Поздрави!

      Изтриване