13.07.2016 г.

Дзупа инглезе (zuppa inglese)


Изключително популярен италиански десерт, свеж, вкусен и търпящ много и най -различни вариации за вкус и визия! Едно е общото обаче - ликьора Alchermes с който се сиропират бишкотите или пандишпановия блат! 
Alchirmes, името на ликьора има арабски корен (al -girmuz)  и означава cocciniglia -инсект от който се добива червения цвят за него. Както почти всички напитки и ликьори и този се е правел от монаси!  В състава му влизат:  алкохол, захар, розова вода, ванилия, канела, карамфил, кориандър, семена от резене . В интернет намерих рецепта за домашно направен ликьор, ще я публикувам щом го направя. 



Всичко което прочетох в нета за дзупа инглезе казва, че въпреки английското име десерта си е чисто италиански, най-разпространен  още от XIX в. в областите Емиля-Романя, Тоскана и Марке. 


Вариантът който ви предлагам е леко пиян от рома и ликьора  и е само за публика над 18 г.!  Рецептата е адаптирана от тук!


Продукти:
за крема:
700 мл. прясно мляко
2 жълтъка
60 гр. захар
40 гр. царевично нишесте
40 гр. черен шоколад
1 к.ч. лиьор Alchermes + 1 к.ч. вода
1 к.ч. ром + 1 к.ч. вода
и още:
около 20 бишкоти савоярди
настърган шоколад 

Оригиналната рецепта е с пандишпанов блат, аз избрах по-мързеливия вариант с бишкоти. 
В малка тенджерка излейте прясното мляко. В купа разбийте с тел двата жълтъка, захарта и нишестето. Капнете малко от млякото за да хомогенизирате сместа. Ароматизирайте с ванилията. Излейте всичко при прясното мляко. Сложете тенджерката на котлона и бъркайте докато крема се сгъсти. Отстранете от огъня. Половината крем изсипете в купа и добавете начупения шоколад. Бъркайте докато шоколада се разтопи. Разредете рома и ликьора с по чашка вода. Може да наредите десерта в тавичка  и да го режете на порции при поднасянето му, а може да го направите в  чаши. На дъното на всяка чаша изсипете от кафяваия крем, потопете бишкоти в разредения ром и сложете върху крема. Следва жълтия крем, но този път бишкотите потопете в червения ликьор. Следва шоколадов крем и така докато завършите с жълт крем. Поръсете с настърган шоколад. Приберете чашките в хладилник за 3-4 часа. 
А после .... да ви е сладко и пивко :)! Чаооо! 



6 коментара:

  1. Им, с удоволствие ще си отмъкна една чашка с ароматно кремче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Заповядай, Бети и да ти е сладко! :)
      Смътно ми се върти в главата, че ти май имаш в блога дзупа инглезе?! Ще отида да погледна!
      Поздрав и хубав четвъртък!

      Изтриване
  2. Ваня,
    прекрасен десерт, много фин и ароматен, макар и съдържащ алкохол.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели!
      Десертът наистина е чудесен, ако се прави за деца може да се направи без ром и с малко ликьор.
      Поздрави! Хубаво лято!

      Изтриване
  3. Страхотен десерт опитвала съм го за пръв път в Италия. Сега отново благодарение на твоята рецепта! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Нина!
      Правя го често, защото е много лесен и бърз! Радвам се, че рецептата Ви е харесала! :)

      Изтриване