29.04.2017 г.

Солен кейк с червен лук и пушен бекон


Продукти:
230 гр. брашно
2 яйца
10 с.л. прясно мляко
150 гр. пушен бекон
30 гр. пармезан 
1 голяма глава червен лук
1/2 от пакетче бакпулвер (за солени печива)
зехтин 
щипка чер пипер 


Нарежете лука на полумесеци. Сложете го в тиган с 3 с.л. зехтин и 3 с.л. вода. Добавете щипка сол и 1 дафинов лист. Захлупете съда и задушете лука за 5-6 мин. Отстранете от огъня и охладете. В голяма купа пресейте брашното и бакпулвера. Добавете яйцата и прясното мляко. Хомогенизирайте добре и сложете нарязания на кубчета бекон, настъргания пармезан  и охладения задушен лук. Подправете  сместа с щипка чер пипер. 


Застелете продълговата форма (вместимост 1 л.) за кейк с хартия за печене. Изсипете сместа в нея, подравнете и отгоре наредете резени суров лук. Изпечете в статична фурна предварително загрята  на 180 гр.  за около 25-30 мин. Пробвайте за готовност с дървено шишче. Не препичайте за да не стане сух. Веднага щом го извадите от фурната намажете със зехтин. 
Да ви е сладко :)! Чаооо! 


Рецептата е адаптирана от тук

4 коментара:

  1. Всичко вложено в състава ми е любимо,така че ще се прави :)!Поздрави,Ив!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ако и ти като мен харесваш печива с лук, значи много ще ти хареса! :)
      Благодаря, Миленка!
      Хубава неделя!

      Изтриване
  2. Ето, време за вечеря, обяд или някаква закуска - тук сме!
    Какво предлага Ив? Оооо, жестоко!
    Четем, преглъщаме.., но ни мързи / ах как само ни мързи!!/ да напишем едно кратко -
    "Благодаря." или "Супер."
    Обичам печива с лук!
    А най-обичам да ям нещо, което някой друг е сготвил!
    Ив, продължавай да ни радваш и ограмотяваш!
    От теб "чух" за шоколадов чипс преди години,
    а едва вчера научих и видях къде го има тук при нас / в квартала!/.
    Ммм.

    Усмивка и хубава вечер.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Усмихна и мен:)! Благодаря ти, Боряна!
      Хубава вечер!

      Изтриване