14.07.2018 г.

Ньоки на фурна в сос от горгонзола и манатарки - Gnocchi gratinati al gorgonzola


Дано от снимките личи колко вкусно стана това ястие! Истински празник е за Роби когато разбере, че ще правя ньоки! Днешното ми предложение е рецепта наслада за небцето!  Опитайте я когато имате време! 


Продукти:
за ньоките:
3 средни по големина картофи
1 яйце 
сол
брашно около 250  гр. 
за соса:
200 гр. манатарки (може замразени)
150 гр. горгонзола
100 мл. прясно мляко
щипка магданоз
1 скилидка чесън
сол
зехтин
и още:
щипка пармезан 


Сварете картофите в подсолена вода. Пюрирайте ги и към тях прибавете едно яйце. Добавяйте по- малко от брашното и месете докато получите средно твърдо тесто. Количеството брашно което съм написала в продуктите е ориентировъчно. От готовото тесто късайте по- малко и направете дълъг фитил. Нарежете го на около 2 см, и назъбете с вилица, ако нямате като моя уред за ньоки от снимката . 


Готовите ньоки наредете на набрашнена салфетка. 
В тиган налейте 1 к.ч. зехтин сложете ситно нарязана скилидка чесън, щипка магданоз и гъбите нарязани на малки парченца. Запържете за 2-3 мин., добавете нарязаната горгонзола и излейте прясното мляко. Варете соса няколко мин. докато се разтопи горгонзолата. 
В тенджера с вряща подсолена вода пуснете ньоките. Когато започнат да изплуват на повърхноста ги извадете с решетъчна лъжица. Полейте ги с 1 с.л. зехтин и объркайте добре. 



Изсипете ньоките в подходяща тавичка. Отгоре излейте соса и хомогенизирайте добре продуктите. Поръсете с щипка пармезан. Изпечете ястието в предварително загрята на 200 гр. фурна до приятен загар. 
Да ви е сладко :)! Чаоооо! 



6 коментара:

  1. Ваче, лято е ,бе жено. С тия вкусотии как ще запазим форма.
    Много съблазнително изглежда. Ще се пробва
    Поздрави Катя

    ОтговорИзтриване
  2. Кате, мила, знам, че е такоа но тези ньоки станаха вълшебни, няма как да не ги опиташ :)!
    Благодаря ти за посещенията и хубавите думи!

    ОтговорИзтриване
  3. Еха, сам да сътвориш ньоки си е висш пилотаж! Да си призная, използвам готови от Лидъл, но предложението за соса ще приложа. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Петя!
      Ньоките са много лесни за правене и съм сигурна, че ще се справите, ако опитате. Тогава няма да си купите никога от магазина:)! А ястието стана наистина много вкусно!
      Поздрави! Спорна седмица!

      Изтриване
  4. Привет!
    Станаха меки, нежни, чудесни! Ползвах готови ньоки (или, както видях написан етикет в един магазин - "гночи"!), тъй като работещите жени нямаме кой знае колко много време и това да правим у дома, но оттам нататък всичко стана готово за ядене за няма и половин час. Уж само да опитаме... два пъти досипвах по чиниите!
    Това е първото, което пробвам от твоите кулинарни изкушения (надявам се, че не възразяваш, че се обръщам на "ти"), но съм си набелязала още няколко. По-рано съм попадала и при сестра ти по повод на едни щайги, та и там се позастоях да разгледам. Много сръчни сте и двете! Да сте живи и здрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря, Васи!
    Много ме радва, когато някой ми пише как всичко си е изядено!🙂 И аз вчера готвих ньоки, но с патешко рагу. Този път и моите бяха купени, не винаги имам време да правя домашни! Ако те интересува рецептата има подобна в блога, но със заешко рагу.Надявам се и другите набелязани рецепти да ви харесат.Благодаря ти още веднъж и от името на сестра ми!
    Поздрави, хубав петък!

    ОтговорИзтриване