3.08.2018 г.

Сладкиш ''Кармен''с глазура от филирани бадеми - Gateau Carmen


Не се лъжете по обикновения му вид, сладкиша просто е великолепен! Горещо ви препоръчвам да го направите, ще разберете как изглежда гастрономическия рай! Кратката история на сладкиша разказва, че трябвайки да приготви малък кетъринг за  една  трупа представяща  операта ''Кармен'' Еми Креола-Мааг (създателка на фиктивния готвач Бети Боси в Швейцария)   имала само блат biscuit, който покрила в бързината с карамелизирани филирани бадеми - така се родил сладкиш ''Кармен''! 


Сладкишът не е голям, но е много сладък и калоричен с малко парченце ще бъдете доволни:)! 
Продукти:
за кексовата смес:
2 яйца
120 гр. захар
150 гр. брашно
1 ванилия
1 ч. л. бакпулвер
100 гр. краве масло

 за бадемовата глазура:
150 гр. филирани бадеми
100 гр. захар ( в оригиналната рецепта е 150 гр.)
100 гр. краве масло
2 с.л. прясно мляко

Разбийте яйцата и захарта на гъст крем. Добавете брашното размесено с една ванилия,  една чаена лъжичка бакпулвер и  омекналото краве масло. Хомогенизирайте сместа много добре. Намокрете и изстискайте от водата парче хартия за печене. Застелете форма (22 см.) с откопчава се ринг с хартията. Изсипете кексовата смес и подравнете добре. Изпечете блата на 180 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор за около 20 мин. 
Докато блата се пече пригответе глазурата. Сложете кравето масло и захарта в малка тенджерка. Разтопете на слаб огън, добавете 2 с.л. прясно мляко и филираните бадеми. Бъркайте докато хомогенизирате продуктите. Извадете готовия блат и изсипете глазурата върху него. Разнесете добре за да покрие цялата повърхност. Върнете тавичката във фурната и печете отново докато бадемите покафенеят. Готовият сладкиш охладете на решетка.  Получава се чудесна карамелено бадемова заливка. 
Да ви е сладко :)! Чаоооо!   


Рецептата е от тук!

3 коментара:

  1. Разкош! Ванче, непременно ще го опитам. А дали може още малко да се намали захарта?
    Поздрави Катя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Непременно опитай, Кате! Сладкишът е великолепен, а за захарта, намали с 20 гр. тази е кексовата смес, но не повече! Да ти е сладко :)!
      Поздрави и хубави почивни дни!

      Изтриване
  2. Аз правя подобен сладкиш, но с орехи. Името му е сладкиш "МУЦИКА" на Ваня Джорджевич. Великолепен е!

    ОтговорИзтриване