31.08.2018 г.

Сладкиш със сини сливи - Torta con prugne fresche


Най-обикновен на вид, а толкова вкусен с дъх на последни летни дни! Буквално последни, от утре казаха, септември пристига с първото серизоно застудяване! Чаша чай за да ви стопли и парче сладкиш за да ви напомни, че септември въпреки всичко   е великолепен! Най-любимият ми месец! Рецептата е от тук, опитайте я! 


Продукти:
200 гр. брашно
120 гр. кристална захар
500 гр. сини сливи 
100 гр. краве масло
2 яйца
50 мл. прясно мляко 
1 ванилия
 щипка канела
настъргана лимонова кора
щипка сол 
8 гр. бакпулвел
и още:
2 с.л. кафява захар
 пудра захар за поръсване 



Нарежете сливите на четвъртинки, поръсете ги с кафявата захар и оставете настрана, докато приготвите кексовата смес. 
В купа сложете омекналото краве масло и захарта. Разбийте до пухкав крем. Добавете едно  по едно яйцата разбивайки с миксер. Смесете брашното с щипка сол, бакпулвера,  ванилията, канелата и настърганата лимонова кора. Добавете го на порции към разбитата смес. Излейте прясното мляко и хомогенизирайте добре продуктите. Застелете форма (20 см.) с намокрена и изцедена от водата хартия за печене. Изсипете кексовата смес и отгоре наредете сливите. Изпечете сладкиша в предварително загрята на 180 гр. фурна с вентилатор за около 25 мин. Пробвайте за готовност с дървено шишче. Готовият сладкиш поръсете с пудра захар и охладете на решетка. 
Да ви е сладко :)! Чаооо!  


6 коментара:

  1. О, о , о сините сливи са идеален избор за сладкиши.Прекрасно изглежда този сладкиш Ваня.А есента и на мен е любим сезон, има различни пресни зеленчуци в изобилие и затова.Чудесна рецепта.
    Поздрави и усмивки !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Ели!
      Поздрави и хубав септември!

      Изтриване
  2. Мога да усетя вкуса му от тези снимки - истинска красота! Поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Поздрави, Дени и много благодаря!
      Хубав нов месец!

      Изтриване
  3. This pastry looks incredibly delicious especially with tea. Yum, this looks great! Thanks for the share, hope you have a fantastic rest of your day. Keep up the posts.
    Greg Prosmushkin

    ОтговорИзтриване