26.08.2018 г.

Домашен хляб - Pane casereccio


Всички знаем колко уютно  мирише в къщи прясно изпечен хляб! А когато вземеш рецепта от най-вкусния и красив блог ''Животът може да е вкусен''имаш гарантиран резултат, че си изпекла и най -вкусния хляб! 


Продукти:
580 гр. брашно 
300 мл. топла вода
 1 равна с.л. сол
1 равна с.л. захар
 2 с.л. зехтин 
  7 гр. суха  мая

 В купа изсипете брашното. Добавете солта, захарта, маята и зехтина. Излейте 300 мл. топла вода. Аз месих с робота, включвайки го на първа степен. Продуктите са точни и не беше необходимо нито да добавям брашно, нито да наливам вода. Когато машина измеси посипах леко с брашно и извадих от купата. Нея намаслих и върнах оформеното на топка тесто. Покрих с парче найлон и кърпа. Оставих тестото да удвои обема си. Готовото тесто поръсих обилно с брашно и направих няколко среза с остър нож. Поставих в стара тенджера (нямам керамичния съд от оригиналната рецепта) с керамично покритие и похлупих с керамична чиния. Оставих отново да втаса. Изпекох хляба на 190 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор за около 50 мин. Ако искате по-дебела кора оставете още десетина минути във фурната. Извадете хляба на решетка. Чудесен стана! 
Да ви е сладко :)! Чаооо! 



6 коментара:

  1. Прекрасен хляб... ухае на домашен уют и любов! <3

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесен хляб Ваня. Само в керамични съдове ли се пече или и в обикновена тавичка ще стане? И напълно съм съгласна с теб за ”Живота може да е вкусен”. Но без ”С нож и вилица в ръка” накъде.
    Поздрави Катя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кате за хубавия комплимент <3 !
      И в обикновена тавичка го пекох, пак стана, да ти е сладко, мила!
      Поздрав и спорна седмица!

      Изтриване
  3. Ваня,
    хлябът изглежда прекрасно особено изпечен у дома.Чудесно изглежда, аз си спомням навремето хлябът как ухаеше от селските фурни.Та твоят ми прилича точно на тези предишни дъхави и ароматни хлябове.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване