15.09.2018 г.

Горско ризото - Risotto boscaiola


Чуете ли нещо горско в рецепта  да знаете, че пръст в тази работа почти винаги имат гъбите! Особено манатарките! Много вкусни, изключително ароматни те се представят добре във всяко ястие! Паста, ризото, някоя яхнийка с месо или без, само печени, да не говорим пък ако са пържени! Аз съм габровско чедо, балканско, като бях малка си спомням баща ми като набереше, ама цял чувал ви казвам, ядяхме ние,  ядяха комшиите и всички оживяхме, нещо много важно когато се ядат гъби! В тавата с малко олио и щипка черен пипер, чудни! Отплеснах се, а щях да ви пиша за това италианско ризото, което няма нищо общo с нашия ориз с гъби, освен гъбите и ориза разбира се :)! Тук ориза е почти суров, дет' му викат ал денте и леко хрупа. Когато мама го опита каза, че ще ни заболят коремите от този суров ориз. Никога не са ни боляли! Затова опитайте  смело тази много вкусна рецепта! И наденичка има! 


Продукти за две порции:
за ризотото:
8 с.л. ориз
150 гр. манатарки (може замразени)
1 прясна наденичка
30 мл. бяло вино
щипка черен пипер
щипка риган
щипка настърган пармезан 
зехтин
за зеленчуковия бульон:
1 л. вода
1 морков
1 стрък целина
1 глава лук  



В тенжерка налейте около литър вода. Сложете морков, целина, глава лук, посолете и варете зеленчуковия бульон 30 мин. 
В голям тиган налейте чашка зехтин, запържете натрошената наденичка, полейте с бялото вино и след 2-3 мин. когато се е изпарил алкохола добавете ситно нарязаните гъби. Овкусете с щипка черен пипер, щипка риган и налейте 1 к.ч. от зеленчуковия бульон. Гответе соса около 10 мин. В друг тиган ( е, да цапат се тенджери и тигани на воля, децата ми се смеят когато готвя по-италиански, че всички налични съдове в къщи са изпоцапани) запечете ориза до леко покафеняване. Излейте черпак от бульона и бъркайте докато водата се абсорбира от ориза. Продължете да наливате от бульона  до готовност на ориза  ал денте, ще рече 13-14 мин. Почти накрая изсипете гъбения сос и добавете щипка настърган пармезан. Последно разбъркване и веднага по чиниите.  Поръсете с няколко люспи пармезан, сервирайте! 
Да ви е сладко :)! Чаооо!



4 коментара:

  1. Ваня,
    никога не съм консумирала манатарки, имам голям страх от гъбите.Но са вкусни и ароматни, чувала съм.Знам,че имат и двойници.Моят баща навремето береше много печурки, такива има по нашия край.И те имат двойници.Каква марка ориз използваш за това ризото.У дома не са много по т.нар . " Алденте ".Дори и паста да е искат да е добре сварена.Но ми се иска и твоето ризото да пробват.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, Ели! С гъбите трябва да се внимава много! Аз пък имам страх от ливадните печурки, защото съм чувала, че почти не се различават от отровните такива. Използвам ориз ''арборио'' за ризото, не знам дали го има в България! А с ал'денте и аз не мога да свикна още, но се мъча :), казват, че се храносмилал по-лесно!
      Поздрави, мила и спорна нова седмица!

      Изтриване
  2. Това май е най-чудно изглеждащо и звучащо ризото, което съм виждала!

    ОтговорИзтриване