20.09.2018 г.

Плетено бутер руло с кайма - Polpettone in crosta

   

Мога да добавя към заглавието и празнично, защото с красивия си вид ще стои чудесно на една празнична трапеза! Хубавото на рулото с кайма е, че се харесва на малки и големи, а плънката може да бъде толкова разнообразна, че всяко ще има своя неповторим вкус! Рецептата е адаптирана от тук! Опитайте това красиво и много вкусно плетено руло! 



Продукти:
за рулото:
500 гр. смесена кайма
1 яйце
1 малка глава лук
1 филия сух бял хляб
щипка черен пипер
щипка риган 
щипка магданоз
за пълнежа:
300 гр. бланширан спанак
4-5 парчета тънко нарязано прошуто (шунка)
100 гр. кашкавал 
и още:
2 диска бутер тесто 
1 жълтък
1 с.л. прясно мляко 


В купа смесете всички продукти за рулото. Омесете добре и оставете в хладилник за 30 мин. за да се обикнат съставките, както се казва. А докато това става оплетете дрешката за рулото. Не знам дали в България има такива дискове от бутер тесто, кажете ми вие?!  Ако все пак намерите плетенето се извършва така:


Нарежете двата диска на ленти по 1 см. широки. Вдигнете почти до горе всяка втора, а през средата сложете една лента от другия нарязан диск. Спуснете вдигнатите ленти и постъпете така с другите. И така докато изплетете едно одеалце. Превила съм такива бисквитки, може да погледнете  тук, тестото е в два цвята и се вижда ясно как се плете. Оплетеното бутер тесто задължително приберете в хладилник за 30-40 мин. за  да се охлади. В противен случай няма да успеете да покриете руло.  



Охладената кайма разточете на лист хартия за печене. Покрийте с бланширания спанак (добре охладен и изстискан от водата) Отгоре наредете парчетата прошуто и поръсете с малки кубчета кашкава. С помощта на хартията завийте на стегнато руло. Покрийте с изплетеното бутер тесто. Подгънете добре отдолу и в двата края. Разбийте един жълрък с 1 с.л. пресно мляко. С четка намажете добре плетения бутер.  Поставете рулото  заедно с хартията в тава. 




 Ако спазвате указанията ми за печене, ще изпечете едно идеално бутер руло. Загрейте статична фурна на 200 гр. Поставете тавата и първите 20 мин. печете като наблюдавате внимателно фурната. Щом видите, че отгоре започва да се запича покрийте с парче алуминиево фолио. Намалете фурната на 180 гр. и продължете печенето 20 мин. След като изтекат намалете пак на 160 гр. и продължете печенето още 30 мин. След като изтекат и тези 30 мин. увеличете фурната на 180 гр. махнете фолиото и продължете печенето  още 15-20 мин.  Отнема време това руло, но както казах и в началото за празник може да отделим време за нещо по-специално. Изпеченото руло прехвърлете в подходяща чиния, нарежете на дебели резени  и сервирайте с гарнитура от печени картофи. Заслужава си усилието и както казвам винаги обраните аплодисменти :)! 
Да ви е сладко ! Чаоооо! 



11 коментара:

  1. Леле Ив, събра ми очите!!!
    Имам нова печка, италианска, така че все по-често ще се отбивам тук и
    вече няма само да чета и пиша( и да цъкам с език),
    ами и ще готвя по Твоите рецепти!!! Ура!

    / Старата ми печка нямаше вече нито термостат, нито отгоре/отдолу и работеше
    само когато тя си искаше! Моят 18-т годишен син бе удивен, че фурната свети! -
    детето не беше виждало такова чудо!../

    Благодаря за чудесния ти блог!
    И моля те, продължавай да готвиш, пишеш и ограмотяваш и такива като мен! Усмивка!
    (Хората четат, но се страхуват да оставят коментари.)

    Поздрави.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Боряна!
      Да ти е честита новата печка-италианка и само вкусни неща да печеш в нея!
      Поздрави с пожелание за хубав петък!

      Изтриване
  2. Ваня,
    много красиво и оригинално руло.Бутер тестото е благодат за приготвяне на бързи и лесни пици, рула и какво ли още не.Направи ми впечатление печенето.Не е ли твърде дълго макар и на тези температури ? Аз много бързо пека изделията от бутер тесто, но задължително тестото е студено.
    Поздрави и усмихната нова седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели!
      Времето за печене трябва да е поне час и половина! Вярно е, че печива с бутер се пекат бързо, но тук имаме дебело руло от кайма, което трябва да се изпече добре и лист бутер тесто, който трябва да се изсуши и изпече равномерно!
      Поздрави! Хубав петък!

      Изтриване
  3. Прекрасно и много красиво...
    Прегръдки! <3

    ОтговорИзтриване
  4. Браво но плетенето на третото е малко трудно

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, не е чак толкова трудно колкото изглежда! :)

      Изтриване
  5. Здравейте Ивана!Фантастично руло, ако мога с една дума да изкажа възхищението си.При нас в Б-Я има бутертесто в Лидл и Кауфланд, на е с правоъгълна форма. Надявам се, че не е проблем да се изплете одеалцето и от такъв формат. Само пустата плетка да не я прецакам хаха... Приятна вечер и поздрави от България!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Раче, благодаря!
      Няма да е проблем и ще изплетете одеалцето, лесно е, само веднъж да се започне :)!
      Успех и много хубав ден!

      Изтриване
  6. Ивана, много красиво руло, а и вкусно звучи! Правила съм нещо подобно.

    ОтговорИзтриване