14.10.2018 г.

Точени щруделчета с ябълка и тиква - Sfogliatine fatti in casa mele e zucca



 
Есен без тиква е като летен плаж без слънце е моето мнение по въпроса, ако ме питате! И макар, че Роберто не ще да види тиква в къщи аз вчера още със ставането се хвърлих да меся и точа. За да има мир в къщи разделих тестото за щруделчета с ябълки за Роби  и тиквеничета с тиква за мен, разбира се!  Едно направих с тиква и ябълки с тайната надежда да се падне на Роберто в суматохата да го изяде и реабилитираме тиквата в къщи най-после!  

 

Продукти:
за тестото за 8 бр. щруделчета:
350 гр. брашно
около 200 мл. топла вода 
1/2 от ч.л сол
1 ч.л. захар
1 ванилия
няколко капки лимонов сок

за пълнеж с тиква:
тиква 
захар
канела
орехи
бучка краве масло

за пълнеж с ябълки:
ябълки
кафява захар
канела 
орехи 
сока на един лимон
галета 

Нищо сложно, в купа пресейте брашното. Добавете  половин чаена лъжичка сол, една захар, ванилия , няколко капки лимонов сок и налейте топла вода. Написах около 200 мл. щото си бях нагласила по-малко вода, та се наложи да капна още малко. Месете докато получите гладко тесто. Разделете тестото на 8 еднакви парчета. Напревете на малки топки и оствете да се поотпусне около 30 мин . В това време настържете половин тиква, ако не е много сладка увеличете захарта. В тенджерка сложете настърганата тиква, захарта, канелата и кравето масло. Задушете сместа на слаб огън до омекване на тиквата. Отдръпнете от котлона и добавете счуканите орехи. 
Оставете плънката да се охлади. 
Настържете ябълките, полейте ги със сока на един лимон, подсладете с кафявата захар, ароматизирайте с канела, сложете счуканите орехи и галета. Хомогенизирайте добре.  



В купичка излейте малко олио. Потопете  всяка топка тесто и разточете на възможно по-тънък лист. Поръсете от плънката и завийте на охлювче. Готовите щруделчета наредете в тава застлана с хартия за печене. Изпечете на 180 гр. в предварително загрята статична фурна до приятен загар. Топлите щрудели поръсете обилно с пудра захар! 
Да ви е сладко:)! Чаооо! 
Ако някой пита, Роби все още не е попаднал на смесения щрудел, нито пък аз! 




3 коментара:

  1. Отговори
    1. Благодаря ти за всички мили коментари, Веси!
      Радвам се, че намираш рецептите и снимките ми хубави!
      Поздрави! Хубав петък!

      Изтриване
  2. Ваня,
    ябълката и тиквата са задължителни през есента.Чудесно предложение за сезона , красиво и много вкусно.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване