20.10.2018 г.

Маслен пай с шоколадов крем и круши - Crostata pere e cioccolato


Знаете как става с някои рецепти, видиш ги случайно и не си  даваш  мира докато не ги направиш! Тази е една от тях, открих я тук! Кремът оставих същия, тестото смених! Доверете ми се, че ще хапнете един страхотен десерт, много шоколадов с пръхкаво и ароматно маслено тесто и круши,  напоследък постояно присъстващ  в рецептите ми герой! 


Продукти
за тестото:
250 гр. брашно
80 гр. захар
120 гр. краве масло
1 яйце
1 пакетче ванилова захар
щипка сол
1 ч. л. бакпулвер 
настъргана лимонова кора 

за крема:
250 мл. прясно мляко 
200 гр. черен шоколад
60 гр. захар
 30 гр. брашно 

за карамелизиране на крушите:
2 с.л. вода 
2 с.л. захар
2 малки круши
и още:
1 с.л. мармалад от круши или кайсии


Разбира се продълговатата тавичка не е задължителна. Може да направите пая в кръгла форма (20 см.) с откопчаващ се ринг.  В купа изсипете пресятото с бакпулвера брашно. Добавете щипка сол, захарта, едно яйце, ваниловата захар, нарязаното на парчета студено краве масло и настърганата лимонова кора. Замесете меко тесто. Огънете го в стреч фолио и приберете в хладилник за 30 мин.  


В малка тенджерка излейте млякото, прибавете начупения шоколад, захарта и брашното. Сложете тенджерката на котлона и започнете да бъркате веднага докато крема се сгъсти. Оставете настрана готовия крем да се охлади, като от време на време го разбърквате. Нарежете крушите, изсипете  в тиган 2 с.л. вода + 2 с.л. захар. Щом заври водата пуснете нарязаните круши. Гответе докато водата изври и захарта започне да се карамелизира. На набрашнена повърхност разточете тестото. Прехвърлете го в тава и оформете висок борд. Надупчете дъното с вилица. Изсипете крема, подравнете добре и отгоре наредете крушите. Изпечете пая в предварително загрята на 180 гр. статична фурна за около 35-40 мин. Изчакайте готовия сладкиш да се охлади напълно преди да го извадите от тавичката.  Като последен щрих затоплете мармалада и намажете с четка крушите! 
Поръсете с пудра захар,  да ви е сладко и шоколадово! Чаооо! :) 


4 коментара:

  1. Страхотен пай, Ваня.Прекрасно предложение с любимите ми круши.А тази твоя тавичка наистина е чудесна за подобни десерти.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели!
      Тавичката ми е любима, знаеш, а пая ми се получи от раз! :)
      Поздрав, мила!

      Изтриване
  2. От колко дни го мисля този шоколадов крем и слюноотделям :) Ако направя само крема, ако увелича малко млякото и брашното, дали ще се получи ? Това количество достатъчно ли е за 4 малки купички ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се получи и без да увеличавате, количеството е достатъчно за 4 малки купички!
      Поздрави и да ви е сладко! :)

      Изтриване