5.10.2018 г.

Щирник или габровската зелена баница



Сега, да ви кажа още в началото: нито баницата е с щир, нито е правена в Габрово! Как да кръстиш обаче бабината баница с която си израснал в Габрово, па макар да си я направил със спанак и на 1800 км. от Габрово!  Когато я публикува Дуня Атанасова на мига си спомних моята  баба как скубеше в градината щир и аз вече знаех, че ще има омразна баница! Никак, ама никак не я обичах! За разлика от сега! Рецептата на Дуня е чудесна, колкото и да си мислите, че знаете как се прави баница, опитайте тази!  



Продукти:
400 гр. кори за баница
4 яйца
 1 ч.чаша кисело мляко 
1 ч.л. сода бикарбонат
300 гр. бяло сламурено сирене
500 гр. спанак или каквато друга зеления имате, щир най-добре :)
1 стрък праз лук 
1 глава кромид лук
по 100 гр. от магданоз, дивисил, джоджен
100 мл олио 

В голям тиган запържете ситно нарязаните кромид и праз лук. Добавете нарязаните зелени подправки и почистения и нарязан спанак. Захлупете съда  и задушете зелената плънка. Отдръпнете тигана  от котлона и добавете натрошеното сирене. Разбъркайте. В купа разбийте с вилица яйцата. Добавете киселото мляко в което сте сложили 1 ч.л. сода. Върху всяка кора разпределете  по- малко от двете плънки и завийте  на руло. Поставете рулата в подмазана с олио тава. Отгоре намажете с четка потопена в яйчената смес, а ако не ви е останала с олио. Изпечете на 180 гр. в предварително загрята статична фурна. 
Остава да си хапнете сладко, много, много вкусно ви казвам и никак не е по габровски с толкова много продукти :)! 
 Чаооо! 

Що е то щир  или още амарант  може да прочетете тук

Снимката е от интернет! 


17 коментара:

  1. Страхотно изглежда и със сигурност е много вкусна!
    Дали говорейки за щир имате предвид един досаден плевел разпространен абсолютно навсякъде?
    Желая Ви прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Анита!
      Над последната моя снимка сложих снимка и кратко описание що е то щир и за какво може да се използва!
      Надявам се да ви е от полза инфото :)!
      Хубава събота!

      Изтриване
  2. Поздравления!
    И аз правих такава* баница скоро, но защо ли моята не е така красива като тази тук?!
    Любов! Любов! Любов е отговорът!
    Ех, Италия...
    Усмивки!!!

    ---
    *- без магданоз, дивисил...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Боряна!
      Но непременно с джоджен! :)
      Усмихната събота!

      Изтриване
  3. Колко е апетитна ! А в Италия къде намираш листи за баница ? Аз съм във Франция и не намирам.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте и благодаря :)!
      Прибираме се за ваканцията с колата, на връщане си нося 3-4 бр. и ги съхранявам във фризера! А имам наблизо и една приятелка, сестра и живее в Пловдив и прескача често на пазар до Одрин, та тя и изпраща, а намазвам и аз :)!




      Изтриване
    2. Това, което е на снимката щир ли е? Защото при нас щир е плевел и не изглежда така.

      Изтриване
    3. Има няколко вида щир, това е един от тях!

      Изтриване
  4. Фантастична баница, Ванче! Просто уникално си я направила! Направо глътнах монитора!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Йоли!
      И на живо изглеждаше толкова апетитна, колкото е на снимката :)!

      Изтриване
  5. Ваня,
    тук при нас в България щирът си е повсеместно разпространен и с неговите листа стават чудни баници.А този плевел има много крехки листа особено когато е младо растение, не е това от снимката.Но явно с различни по вид листа можем да направим тази баница.Страхотна е.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели!
      Както писах и по-горе снимката е на един от видовете щир!
      Поздрави!

      Изтриване
  6. Така модерните днес "суперхрани"-чия,киноа, амарант...
    Е, щирът е амарант, познат по нашите земи още от древни времена, когото дори правели хляб от семената му.
    Четох скоро статия за първия български премиер Тодор Бурмов, който бил голям сладокусник и сред любимите му ястия били щирникът и щирена чорба, но за нея не намерих никъде рецепта.

    ОтговорИзтриване