21.03.2020 г.

Пан бриош пита с яйчен крем и вишни-Polacca aversana


Продукти:
за тестото:
300 гр. брашно
50 гр. захар
100 мл. прясно мляко
1 малко яйце
7 гр. мая от кубче 
60 гр. краве масло
настъргана лимонова кора 
1 пакетче ванилова захар 
за крема:
250 мл. прясно мляко
20 гр. брашно
2 жълтъка
настъргана лимонова кора 
50 гр. захар 
и още:
цели вишни от конфитюр
захар на гранули 
прясно мляко
зехтин


Затоплете прясното мляко и разтворете маята в него. Пресейте брашното с щипка сол. Към него добавете едно малко яйце, настъргана лимонова кора, захарта и пакетче ванилова захар. Излейте млякото и започнете да месите. В процеса на месене добавяйте по малко от кравето масло докато се усвои напълно от тестото. Сложете тестото в купа, покрийте с парче найлон и оставете на топло докато удвои обема си. 


Докато тестото втасва направете крема. В малка тенджерка излейте млякото, добавете жълтъците, брашното и захарта. Сложете съда на котлона и започнете да бъркате веднага докато крема се сгъсти. Отдръпнете тенджерката от котлона и ароматизирайте крема с щипка настъргана лимонова кора. Охладете като разбърквате често за да не се образува коричка.  Втасалото тесто разделете на две еднакви части. На набрашнена повърхност разточете едната част на кръг. Отгоре разстелете крема и наредете вишните. Разточете другата част от тестото и покрийте крема. 


Оставете питата на топло за 30 мин. след което я намажете с малко прясно мляко размесено с 1 ч.л. зехтин. Поръсете със захарни гранули. Изпечете пан бриош питата на 180 гр. в предварително загрята фурна за около 35 мин. или до приятен загар. Изчакайте да се охлади напълно преди да я нарежете. 
Да ви е сладко :)! Чаооо! 


2 коментара:

  1. Страхотен пан бриош, Ваня, залепнах! Вишни нямам в момента, но ще го направя въпреки това. Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Сонче!
      Може и без вишни, да ви е сладко в къщи! <3

      Изтриване