8.10.2013 г.

Ликьор от дафинови листа


Досега свързвах  дафиновия лист с гювечи, трушии, телешко, а той имал и друго приложение! И кой, ако не италианците могат да го превърнат в чудно ароматен и дъхав ликьор!
А аз видя ли рецепта за ликьор бързам да я забъркам и после нямам търпение да изчакам за да опитам :) .....Тази рецепта дойде с новия брой на сп. ''Un mese in cucina''- веднага си я заплюх:)! 
Имам дафиново дръвче в двора(това на снимката по-долу), посадих го преди 2 год., но едва тази започна да расте....сигурно му трябваше време да се поогледа дали му харесва в моя двор:)!      


За ликьора в рецептата пишеше, че се пие силно охладен и подпомага храносмилането ....то всички тукашни ликьори се пият с това извинение:))! Аз дали ще го пия или не не знам, но Роби след обяда дръпва по чашка-хареса му много! 
Ето какво да си набавите ако решите да го направите:

20 пресни дафинови листа 
300 мл. чист алкохол 95% 
500 мл. вода 
300 гр. захар 

Измийте и подсушете дафиновите листа, Сложете ги в удобен буркан и ги залейте с алкохола.  Приберете буркана  на хладно и тъмно място. 
След 10 дни прецедете течността, кипнете захарта и водата, изчакайте да се охлади добре и смесете алкохола и сиропа. Налейте в бутилка и съхранявайте във фризер. След всеки обяд или вечеря пийвайте (олеее, дано написах правилно пийвайте) по чашка и се радвайте на добро храносмилане :)! 

                                                                              Чаооо! Лека и топла вечер! 



31 коментара:

  1. много интересно предложение ,Ив!
    Въобще няма да ми мине през ума за такъв ликор.
    прегръдки

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И на мен, Миме не би ми минало, ама на италианците да :)) !
      Прегръдка и хуабва вечер!

      Изтриване
  2. Аааа ... няма как да не му е харесало на дръвчето в твоето дворче Ив :) И мен да поставят там, ще ми хареса :)
    Представям си вкуса на ликьорчето ти ... цвета му много ми харесва! И снимките, и снимките :)
    Ама да попитам, не замръзва ли във фризера като има вода в него?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани!
      Не, не замръзва ....шишето е току-що извадено от там :), а на стайна температура губи свежия си вкус!
      Прегръдка, мила!

      Изтриване
  3. Много интригуващо питие! Не бях чувала досега!!! И поднесено с хубави снимки :) Положението стана съвсем вълнуващо! :) Благодаря за хубавата рецепта!! :)
    П.П. Мама има същия сервиз кристални чаши. Много ги харесвам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Тики!
      Чашите са ми подарък от мама:)! И аз много си ги харесвам!

      Изтриване
  4. Аморе аз само като се сетя какво Лимончело ми подари и колко хубаво беше , представям си и тази рецепта каква ще е ....
    Само това е лошото ,че пресни листа от къде да се намерят ....може би в големите супер маркети...
    Силни прегръдки ,аморе от мен!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Прегръдки и от мен, аморе! Надявам се да намериш, виж там ....може пък да има!
      Благодаря ти, мила:*!

      Изтриване
  5. Тези 'талянци никога няма да спрат да ме изненадват: това е поредното доказателство. И да ти кажа честно, адски съм изкушена да го опитам-само дето нямам дафиново дръвче никъде в двора, а и не знам откъде да намеря свежо. Изглежда прекрасно, Ивана! Поздрав-октомврийски!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз така, Мъхче ....все си мисля,че знам много, а често съм изумена от ястията и напитките им! Само,че няма сила на света, която да ме накара да направя една скоро прочетена рецепта-хляб с лешници и зеле, звучи ми направо безумно!
      Хубав октомври и на теб!

      Изтриване
    2. хаха, това наистина е безумно;) Ама ако много, много скучаеш, моля те опитай и сподели после;)

      Изтриване
  6. Хаха :) Зачудих се какъв е този ликьор, пък той се и пиел и бил полезен! Интересен и приятен е предполагам за пийване!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пие се, пие, Лучия:) ....че, и се услажда на някои в къщи:)!

      Изтриване
  7. Обичам всички табиети на италианците! Големи са глезанчовци ( в хубавия смисъл). С извинение или без и аз обичам всички диджестиви, аперитиви и всякакви ийви:)
    Твоя определено е много нестандартен и звучи много ароматно!
    Целувки Ийв*)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И моя глезан в къщи си пада по диджестивите:), Кате и колкото по-горчиви толкова по му харесват:)!
      Прегръщам те, мила и ти желая хубав следобед!

      Изтриване
  8. Ив, изненада ме с тази рецепта :) Това чувам и виждам за първи път, но на снимките ти изглежда чудесно и бих си подпомогнала храносмилането с чашка или две :) Прегръдки, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мисля, че ще ти хареса,Снежи ...куражлийка си ми ти за нови вкусове:)!
      Прегръдка и от мен!

      Изтриване
  9. Че как няма да дръпва:) Наистина странно - ликьор от дафинови листа, но нищо не пречи да се опита:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дръпва и чак примлясква:)) ....но, наистина е хубав като вкус!

      Изтриване
  10. Ив, и през ум не ми е минавало за такова приложение на дафиновите листа. У нас имам дръвче, но е далеч по-скромно от твоето. Някакви специални грижи ли полагаш за него, че е толкова красиво? Моето май още се чуди дали му харесва или не... иначе и пресни листенца си имам подарък, които като нищо вместо на ястия ще отидат за ликьор :) Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Щом имаш пресни листа слагай бързо една дозичка, а после искам да кажеш как е:)......обичам да чуя и друго мнение!

      Изтриване
  11. Изненада ме с този ликьор и ще потърся и аз пресни дафинови листа.
    Хубав ден,Ванче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Жижи ...дано намериш! Зичето изказа предположение, че може да има в големите супермаркети!
      Прегръдка и спокоен следобед!

      Изтриване
  12. Като го гледам дръвчето май много му е харесало, толкова бързо е пораснало:) И аз търся такова дръвче, ама за бг климата не знам как ще е. Ив, това е много интересна рецепта, мила. Но то при теб винаги всичко е изненадващо, различно и много вкусно и красиво! Когато правиш нещо с "мерак" това е резултата. Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кате! Не знам дали ще вирее в Б-я! На мен едно ми изсъхна, това е второто, но пък много му се радвам! Обичам ястие с дъх на дафинов лист!
      Прегръдка и от мен, Бонбон!

      Изтриване
  13. Даже не мога да си представя как се вписва аромата на дафиновия лист в ликьор,но ти се доверявам,че е много сполучлив,Ваня!Чудесни снимки и поднасяне!!Прегръдка и слънчева сряда!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма как да си го представиш,Роси след като имаш нагласата, че се използва само за ястия! И аз бях така преди да го направя!
      Прегръдка и за теб! Дано при вас срядата е слънчева, тук е мрачно и мъгливо:(!

      Изтриване
  14. Ти си невероятна изкусителка!
    А снимките - великолепен дизайн! / Любима ми е онази с лулата! Браво!/
    Наздраве!

    ОтговорИзтриване
  15. Neznam za hranosmilane , no dafinovia list (lavrovo darvo ) e mnogo polezen za stavnia aparat .Pie se kato zaparka y e preporachano ot vsichki naturopati . taka,che y likiora e dobra ydeia.

    ОтговорИзтриване
  16. О, и ние си имаме в двора на село едно дафиново дръвче, че и по голямо, та се чудех вече какво да правя с толкова дафинови листа ;) Представям си само ако ми хареса, колко ли ликьор мога да произведа :))) И лековито било, а... Шегувам се, обаче ще опитам. Тази вечер не спирам да ти благодаря, но пак Благодаря!
    Прегръдки и усмивки!

    ОтговорИзтриване