23.08.2021 г.

Смокинов галет


Рецептата за този вкусен галет видях в групата Страст с квас от Кремена Стефанова! 
Благодаря ти, Креми за разкошния галет! Тъй като тази рецепта е с остатъчен квас, ще напиша и друга за обикновено тесто! 


Продукти:
за тестото с остатъчен квас:
60 гр. остатъчен квас лиевито мадре
250 гр. бяло брашно
50 мл. студена вода
1 яйце
50 гр. краве масло
60 гр. захар
щипка сол
1 пакетче ванилова захар
1 с.л. лимонов сок
за пълнеж:
200 гр. конфитюр от смокини
7-8 бр. пресни смокини
20 гр. смлени ядки-орехови, бадемови, лешникови, шам фъстък 
и още:
прясно мляко за намазване на тестото
пудра захар за поръсване 

за обикновено тесто:
250 гр. брашно
120 мл.  вода 
5 с.л. зехтин
щипка сол
щипка захар
щипка бакпулвер




В купата на планетария сложете остатъчния кас, пресятото с щипка сол брашно, добавете яйцето, захарта, водата, ваниловата захар и лимоновия сок. Пуснете миксера да меси и прибавете на няколко пъти студеното краве масло. Измесете до гладко, не много твърдо тесто, което направете на топка, завийте в парче найлон и приберете в хладилник за 1 час. 


Охладеното тесто разточете на парче набрашнена хартия за печене на кръг с диаметър около 35-40 см. Намажете разточения лист с конфитюр от смокини (може да бъде и друг, но ние тук правим смокинов :), наредете нарязаните на кръгчета пресни смокини  и  надиплете тестото на красиви гънки. Намажете ги с прясно мляко и поръсете с едро смлени ядки. Изпечете галета на 180-190 гр. в предварително загрята фурна до приятен загар. Топлият галет поръсете с пудра захар! 
Нарежете го след като се е охладил напълно и да ви е сладко! :) 
В блога може да прочетете още за:


 

1 коментар: