28.08.2021 г.

Доматен хляб с квас


Изобщо няма да бъда скромна и ще ви кажа,  за пръв път правя цветен хляб и много ми харесва! Отдавна исках да опитам такъв хляб и възторжено зяпах като теле чуждите, затова сега съм доволна, не, направо съм горда с произведението си! :) А имаше  един момент в който след 15 часа чакане да втаса си мислех, че нищо няма да стане. Дадох му шанс още 5 часа, а можело и още, но вече не издържах да пека и видя резултата! Хлябът се получи с хрупкава и тънка коричка и прекрасно вкусен! 


Продукти:
350 гр. бяло брашно
100 гр. семола римачината 
100 гр. квас лиевито мадре
280 мл. вода  
1 с.л. зехтин
10 гр. сол
2 с.л. доматено пюре (концентрирано )
1 ч.л. червен пипер 
2 с.л. макови семенца 


В купата на планетария смесете брашното и семолата и излейте водата. Размачкайте с ръце да се навлажни сместа и оставете за един час на спокойствие след което добавете кваса и замесете тесто. Аз меся с миксер на най-ниската степен. В процеса на измесване налейте зехтина и добавете солта. Измесеното тесто разделете на две части. Към едната добавете доматеното пюре и червения пипер и измесете до равномерен цвят. Оставете двете теста да си починат 30 мин. след което разтегнете тестото и отново оставете за 30 минутна почивка. Повторето тази процедура още 2 пъти като след втората разточете само бялото тесто на лист като за баница и поръсете с мак. Сгънете на плик и оформете на топка. 


Разтегнали сте 3 или 4 пъти за колкото имате време, приберете двете теста в кутии и оставете на стайна температура докато удвоят обема си с 50-60%. При мен тази ферментация протече за 6 часа. Посипете с оризово брашно плота на който ще работите. Изсипете бялото тесто и внимателно го разтегнете, постъпете така и с цветното тесто. Поставете го върху бялото тесто. Сгънете тестата като похлупите долния край до средата, след това едно върху друго двата странични края и завиете на руло. Не мога да го обясня добре, но които се занимава с квас знае как се прави. Следващия път ще направя постъпкови снимки така ще е по-лесно и нагледно! 


Набрашнете банетон или удобен панер с безглутеново (оризово, царевично) брашно и сложете оформения хляб с гладкта страна надолу. Приберете в хладилнк за дълго втасване . Както казах и по-горе моя хляба втасва 20 часа.  Загрейте фурната на 250 гр. със съда в който ще печете хляба.  Извадете втасалия хляб, набрашнете го и покрийте с парче хартия за печене.  Обърнете на плота, направете разрез с бръснарско ножче. Извадете загрятия съд от фурната, прехвърлете хляба с хартията в съда и захлупете. Изпечете на 250 гр. за 25 мин. с капак, след което махнете капака, намалете фурната на 210 гр. и довършете печенето още 20 мин. Охладете хляба на решетка и чак тогава нарежете!  


Ако все пак сте успели да направите хляб след нескопосните ми обяснения да ви е сладко! :) 
Чаоо! 


 

1 коментар: