25.06.2020 г.

Галет с праскови и череши - Gallette di pesche e ciliegie


Продукти
250 гр. брашно
120 мл. вода
5 с.л. зехтин
щипка сол
щедра щипка захар
щипка бакпулвер
за пълнежа:
150-200 гр. череши
2 праскови
3-4 с.л. кафява захар
2 с.л. черешов ликьор 


Тестото е универсално, може да направите с него и солен галет, освен това е много приятно за работа. Меко и гъвкаво. Пресейте брашното с щипка сол и щипка бакпулвер. Бакпулверът е по желание, може и без него. Добавете щипка захар, водата и зехтина. Замесете меко тесто, което оставете за 30 мин. на стайна температура да се отпусне. 


Почистете черешите от костилките. Поръсете ги с няколко супени лъжици кафява захар и полейте с 2 с.л. черешов ликьор. Нрежете прасковите на резани. Разточете тестото на голям кръг с дебелина 3-4 мм. В средата сложете черешите, а покрай тях в кръг наредете резаните праскови.  Поръсете само плодовете с 1-2 с.л. кафява захар. Загънете тестото около плодовете на красиви гънки.  Изпечете галета на 180 гр. в предварително загрята фурна за около 40 мин. Охладете изпчения сладкиш на решетка. 
Да ви е сладко :)!   



2 коментара: