26.08.2021 г.

Фокача с остатъчен квас - Focaccia con esubero di lievito madre


Не се отчайвайте, че нямате остатъчен квас и не може да направите рецептата, в блога има 45 рецепти за пица и фокача с мая, които може да прочетете тук! А за тези от вас, които се занимават с квас предлагам тази рецепта за фокача с остатъчен такъв! 



Продукти:
350 гр. брашно
240 гр. остатъчен квас лиевито мадре 
2 с.л. зехтин
8 гр. сол 
120 мл. вода 
за гарниране на фокачата:
1 домат
няколко каперси
розмарин 
едра морска сол



В купата на планератия сложете остатъчния квас, добавете брашното, водата, зехтина и щипка захар!  Месете на най-ниската степен на миксера около 5-6 мин. преди да добавите солта. Продължете с месенето още 5 мин. или докато получите гладко, еластично тесто. Оставете тестото да си почине 30 мин. след което разтегнете няколко пъти и след 30 мин. повторете процедурата. Приберете тестото в хладиника за една нощ.  


Охладеното тесто изсипете на набрашнено парче хартия за печене и разтегнете с ръце до желана дебелина. Намажете със зехтин и оставете за час да се отпусне. Гарнирайте с нарязани домати, каперси, иглички розмарин и едра морска сол. Изпечете фокачата на 250 гр. в предварително загрята фурна до приятен загар. 
Да ви е сладко! :) 


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар