30.09.2021 г.

Маслен пай (кростата) Бухалче


Едно закачливо бухалче, което видях тук и към което нямаше как да остана равнодушна!
 Рецептата е лесна и с малко фантазия става красива! 


Продукти:
290 гр. бяло брашно
100 гр. захар
120 гр. краве масло
1 яйце
1 жълтък
1 пакетче ванилова захар
1 ч.л. смлян кардамон (по желание)
щипка бакпулвер 
щипка сол
300 гр. мармалад от сини сливи 


В купа пресейте брашното с щипка сол и щедра щипка бакпулвер. Прибавете едно яйце, един жълтък, захарта, кардамона и нарязаното на парчета студено краве масло. Започнете да месите докато получите гладко, маслено тесто. Ако имате планетарен миксер става много бързо и лесно. Увийте тестото в парче найлон и приберете в хладилник за 1 час. 


От охладеното тесто си отделете парче, а останалото разточете на набрашнена  хартия за печене. Прехвърлете разточения лист в тавичка 22 см. и оформете висок борд. Надупчете дъното с вилица, изсипете мармалада и подравнете. Отделеното тесто разточете на набрашнена повърхност и с помощта на чаши с различен диаметър оформете бухалчето. Разбийте останалия белтък с вилица. Намажете тестото и поръсете с кристална захар. Изпечете масления пай на 180 гр. в статична фурна до приятен загар. Охладете на решетка! 
Да ви е сладко! :) Чаооо и честит месец октомври! 


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар