3.02.2014 г.

Точена, дърпана баница





Ейй, когато на човек му се шета всичко му иде отръки и чорба от камъчета да забърка пак ще е много вкусна. Станах тази сутрин, а навън вали, вали и вали и казаха не се знай кога ще спре, а в такъв ден освен да готвиш, месиш, точиш - какво друго! Отдавна се канех да опитам да разточа баница .....яйца дал Бог, брашно си купих много хубаво, е сиренцето ми беше малко,ама сърце да е голямо! Посъветвах се с един пост на Зиче, относно баниците и започнах......




Ние сме двама в къщи, голяма баница ще ни е много, затова намалих продуктите:
350 гр. брашно
около 250 мл. вода 
1 ч. л. сол 
1 ч.л. захар
200 гр. сирене
2 яйца 
олио 

От брашното. водата, захарта и солта замесете меко тесто. Разделете го на 6 еднакви топки (по около 90 гр. всяка) и оставете за 30 мин. тестото да се отпусне. Потапяйте всяка топка в купичка с олио и разтегляйте с ръце, а на моменти разточвайте и сточилката докато получите тънък лист. Поръсете с натрошено сирене и завийте листа на руло. Застелете тавичка (30 см. ) яс хартия за печене и от навития лист завъртете в центъра и едно кравайче. Постъпете така с всички др. топки тесто. Разбийте яйцата и залейте баницата. Изпечете на 180 гр. до приятен загар. 
Да ви е сладко! А на теб, Зиче  благодаря за чудесната рецепта :*!   


А към баницата имаше и петльова супа .......От вратата още посрещнах Роби с думите ....днес ще се яде по български!  Че и по една ракия налях на което Роберто се ококори, ама като е мрачно и дъждовно навън да сгреем поне сърцето и душата с хубава храна! 
Макароните мълчаха в шкафа, днес нямаха думата!!! От мен чаооо и хубава нова седмица!



21 коментара:

  1. По български и много вкусно, нали? Всичко изглежса страхотно, Ив, но ти си го знаеш :) Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Това се казва хубав и питателен обяд! И аз бих се присъединила:))

    ОтговорИзтриване
  3. Ванче, прекрасно си сготвила, ама направо бих си взела за втори обяд! Ех, вече май няма да имаш нужда от точени кори, виж какви чудесии правиш с ръцете си. Чуден обяд, браво! :)
    Сърдечни поздрави и да ви е сладко! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Ех, ама как си нагостила вкусно вкусно Роби по български! Тази баница, Ив е уникална, толкова вкусна, с такива изящни кори, ей, ама като се развъртиш в кухнята ни скриваш шапките, направо! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  5. Казах ли ти аз че и баница ще разточиш?
    Поздравления Ив! Направо ми взриви апетита :)
    Справила си се за отличен ... остава само Роби да е харесал нашата хубава баница :)
    И супичката изглежда точно по нашенски :)
    Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  6. Баница като слънце, с домашни яйца, и апетитна супа! Трапезата ви грее!

    ОтговорИзтриване
  7. То чуден Петльовден си отбелязала, Ив! И петльова чорбица и баница, вълшебна трапеза за здраве и плодородие!

    ОтговорИзтриване
  8. Ах този Роби, голям късметлия е! Само каква баница е излапал в дъждовното време, че и подкрепена с ракия, хе-хе, направо завиждам!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  9. Не искам да съм макарон, при тази трапеза :))) Баницата се е получила като по учебник, Ив! Направо ми се иска да се пренеса при теб! Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  10. Ваня,специални поздрави за хубавата баница!
    Справила си се чудесно!
    Хубав ден от мен! :)

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря ви, мили момичета ...баничката вече е само вкусен спомен :)...
    Хубав вторник! Прегръдка от мен, а аз отивам да завъртя една кростата, че Роберто като запрепирал и замърморил....отдавна не бил ял такава ...ама мигар е вярно:)!

    ОтговорИзтриване
  12. Българска, но и майсторски приготвена трапеза, Ваня!
    Страхотна баница: кори, плънка, оформление - приказка!
    Сърдечни поздрави, хубав и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  13. Страхотно си се справила! И кокошките добре се държат, личи по кошничката:) В такова време и аз все се въртя около печката:)Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  14. И друг път съм писала че обожавам дантелите!! Но тези жълти лалета много ги харесвам! А баницата ще се пробва!! Отдавна се каня да направя такава баница, но не смея заради разточването. Яна

    ОтговорИзтриване
  15. Какви макарони,скъпа,с тази баница направо си сразила Роби,мога да се обзаложа,че е останал очарован!
    Убийствена е,шапка ти свалям!
    Аз още не съм се престрашила да затегля тънките кори,де да видим кога ще е :) .
    С пожелание за слънчев и усмихнат зимен ден!

    ОтговорИзтриване
  16. Точена,дърпана-и аз така я правя като тебе,Ванче.Ама каква си я издокарала-направо майсторска баница.Късметлия е Роби с домакиня като тебе-какво повече да кажа?
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  17. Еха! Браво, Ив! Чудесна майсторски направена баница и вкусна петльова супа! Пък и с добавка на ракията...! Вкусно, защото е българско!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  18. Страхотна баница, справила си се страхотно. А дали остана парченце :)))?
    Поздрави и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  19. нЕ МОГА ДА РАЗБЕРА КАК ТАКА СЪМ Я ПРОПУСНАЛА /ама тогава работех на 4 места и не съм сядала на компа почти./...това е творение голямо и си си справила прекрасно ,аморе!!! Много апетитна и се надявам че не си се изплашила от дърпането .... Целувки!

    ОтговорИзтриване