14.10.2021 г.

Хляб с плетена риза


Докато се чудех как да го кръстя ми заприлича на облечен  с плетена ризка и заглавието беше готово!
 Който следи редовно блога ми е виждал и други изплетени  за похапване неща  като едно руло от кайма и едни плетени бисквитки за Коледа . Да кажа, че е трудно не е, но пък не е и лесно! Само трябва малко опит и търпение!  Как да си направите това плетено хлебче ще прочетете в днешния ми пост! 


Продукти:
300 гр. бяло брашно 
150 гр. семола римачината
90 гр. квас лиевито мадре 
280 мл. вода 
10 гр. сол
1 с.л. зехтин
2 с.л. запечени на сух тиган семена 


Смесете в купата на планетарен миксер  двете брашна и излейте водата, прибавете кваса.  Пуснете машината да разбърка брашното, кваса и водата за кратко и изключете. Оставете оформилото се тесто за 1 час да си почине след което включете отново миксера и измесете до гладко тесто като в процеса на месене добавите 1 с.л. зехтин и солта.  След като тестото е добре измесено оставете за почивка от 30 мин.  Следващата процедура е да разтегнете в няколко посоки тестото и врънете  в изходна точка. Отново 30 мин. почивка. 



След тази почивка отделете от тестото около 150 гр. това е за плетката, а останалото разтеглете като за баница, но не чак толкова тънко и поръсете със семената. Сгънете листа на плик и оставете отново за почивка от 30 мин. Следват още 2 сгъвания с  по 30 минутна почивка. Не забравяйте да разтягате и сгъвате и отделеното тесто. Него приберете в хладилник, а другото  оформете като хляб и оставете на стайна температура докато  удвои  обема си с около 50-60%. В зависимост от температурата в стаята този процес може да отнеме  6- 7-8 часа.  На набрашнен с оризово или царевично брашно плот изсипете тестото и оформете окончателно, приберете в банетон, покрийте с шапка за баня за удобсво и приберете в хладилник за около 12-14 часа. 


Извадете отделеното тесто. За да ви е по-лесно го разделете на две еднакви части и разточете тънко на набрашнен плот. Нарежете ленти с ширина около 1 см. Набрашнете хартия и започнете да редите ризата върху нея. Сложете една до друга 14 ленти. Вдигнете до горе всяка нечетна, поставете едма лента хоризонтално и свалете вдигнатите ленти. Следва да вдигнете до горе всяка четна, отново сложете една хоризонтална и върнете лентите по местата им. Продължете така докато изплетете ризката. Загрейте фурната на 250 гр. със съда в който ще печете хляба. Извадете втасалия хляб от хладилника, обърнете го върху хартия за печене и покрийте с плетката. Подпъхнете от всички страни и направете разрез. Извадете загрятия съд прехвърлете хляба в него. Захлупете, върнете във фурната. Изпечете хляба на 250 гр. за 25 мин. с капак след което махнете капака, намалете фурната на 200 гр. и печете още 20 мин. Охладете хляба напълно преди да нарежете! 
Да ви е сладко :) Чаооо! 



 

3 коментара:

  1. Großartig!!!
    Страхотен!!!
    Viele Grüße,
    Jesse-Gabriel
    Много поздрави,
    Джеси-Габриел

    ОтговорИзтриване
  2. Ваня,
    можеш ли да обясниш какви са италианските видове брашна и по какво се различават.Има внос и в България, но трудно се ориентирам.За какво може да се използва всеки от видовете брашно и съдържа ли глутен ? Примерно брашното 00 и 0 ? Надявам се,че ще направиш отделна публикация разбира се ако имаш време .
    Поздрави и бъдете здрави !

    ОтговорИзтриване