7.10.2021 г.

Мраморен хляб с квас


Хубав стана, мек и с хрупкава коричка! 
Неособено приятния мирис на мастилото от сепия не се усеща, тук  е повече за ефект! Аз обичам разни цветни печива, а хляба с квас винаги те изненaдва с красиви ефекти, даже неоцветен! 


Продукти:
300 гр. бяло брашно 
150 гр. семола римачината 
100 гр. квас лиевито мадре
300 мл. вода
10 гр. сол
1 с.л. зехтин
няколко капки мастило от сепия 


Смесете двата вида брашно, налейте водата и размесете, не е необходимо да е хомогенно, важното е да е намокрено брашното. Това на хлебарски език е така наречената автолиза. Оставете брашната така 1 час, след което добавете кваса и започнете да месите. Аз меся с планетарен миксер на най-ниската степен. В процеса на измесване прибавете 1 с.л. зехтин и малко по-късно солта.  Месете около 10 мин. до получаване на така наречения глутенов прозорец т.е. като разтеглите тестото да не се къса и е прозрачно. 


Оставете измесеното тесто в купата да си почине 30 мин. Разтеглете тестото на всички посоки като после на забравите да го върнете в изходна позиция и оставете отново да си почине 30 мин. Намокрете плота с вода и разтегнете отпочиналото си тесто като за баница, но не чак толкова тънко. Капнете тук там капки от мастило от сепия и размажете леко. Сгънете тестото на плик,  оставете го отново за 30 мин. почивка. Следва още едно разтягане и преоформяне. Поставете тестото в купа (аз ползвам стъклена) захлупете и оставете на спокойствие докато тестото увеличи обема си с 60-70 %  Времето за това втасване зависи от температурата в стаята и може да продължи  от 3-4 часа до 7-8!  



След това втасване което на хлебарски се казва насипна ферментация изсипете тестото на набрашнен с оризово брашно плод, внимателно го разтегнете и сгънете първо едната страна, похлупете с другата и двата дълги края! Прехвърлете оформения хляб в банетон поръсен с оризово или царевично брашно, захлупете му една шапка за баня за удобство и приберете в хладилник за 12-14 часа или докато втаса! Загрейте фурната със съда за печене на 250 гр. Извадете загрятия съд, обърнете хляба върху парче хартия за печене. С бръснарско ножче направете голям разрез по ъгъл 45 градуса! Прехвърлете хляба заедно с хартията в горещия съд, захлупете и сложете във фурната. Изпечете на 250 гр. за 25 мин. с капак след което намалете фурната на 200 гр. махнете капака и довършете печенето за още 20 мин. 
Готовият хляб охладете на решетка и след това нарежете! 
Да ви е сладко! :) 


 

1 коментар: