26.10.2021 г.

Виенски щрудел с остатъчен квас


Може да звучи еретично за някой във виенски щрудел да сложиш остатъчен квас, но нали все някъде трябва да го използваме, та реших да опитам! За който няма такъв квас и по случайност е влязъл тук може да види обикновена рецепта за виенски щрудел тук! Правих я преди две години, има и ванилово кремче поднесено с щрудела! Днес не ми се занимаваше да правя крем, ще го хапнем само напудрен! 


Продукти:
за тестото:
180 гр. бяло брашно
60 гр. остатъчен квас лиевито мадре 
50 мл. вода 
40 гр. краве масло
щипка сол
щипка захар
за плънката:
3 големи ябълки
50 гр. орехови ядки 
50 гр. стафиди
100 гр. захар
50 гр. краве масло
3-4 с.л. галета (имам смляна от хляба с квас)
1 ванилия
1 ч.л. канела 
50 мл. ром 
сока на един лимон 



Преди да замесите тестото си пригответе плънката за да има време да се охлади. Обелете и нарежете ябълките на малки парчета. Сложете ги в тиган, поръсете със 100 гр. захар, една ванилия  и полейте със сока на един лимон. Гответе около 5-6 мин. след което прехвърлете в гевгир за да се отцеди излишната течност и охлади. Когато плънката е готова добавете накиснатите в ром за 30 мин. стафиди (без рома), галетата, канелата, накълцаните на едро орехови ядки. 


В купата на планетария сложете кваса, добавете брашното, щипка сол и захар и леко разтопеното краве масло. Пуснете миксера да измеси. Тестото трябва да е меко, нелепнещо. Тук ще ви споделя един трик, който научих от италиански блог и прилагам често. Направете тестото на топка. Сложете го в средата на парче хартия за печене, съберете четирите краища и завийте леко за да не се отварят. Налейте 200-300 мл. вода в тенджера и я кипнете. Излейте водата и прехвърлете тестото в топлата тенжера, Похлупете и оставете така 30 мин. да си почине тестото. Става меко като коприна и много добро за работа. Разточете отпусналото се тесто на набрашнена хартия за печене на голям правоъгълник.  Намажете го с разтопено краве масло.


В средата изсипете ябълковата плънка, покрийте с едната страна на тестото и похлупете с другата. Намажете полученото руло с разтопено краве масло. Изпечете на 180 гр. в предварително загрята фурна до приятен загар. Охладете щрудела на решетка и си хапнете сладко! :) Ако решите да си направите ванилов крем, щото си е направи гурме щрудел с крем  рецептата е тук! :) 
Да ви е сладко! Чаоооо! 



 

1 коментар:

  1. Уникални кулинарни рецепти! Благодарим Ви, уважаеми, че споделихте тази радост с нас!
    Поздрави от "Готвим с Любов" team ! 👨‍🍳🍲☆

    Nasheto Zdrave com

    👨‍🍳 Gladen - кулинарна мрежа за гладници 😋




    ОтговорИзтриване