23.11.2021 г.

Квасен хляб с риза


Много, много исках да го направя този разсъблечен хляб! Трябваше ми само малко по-голям опит с кваса, а мерака свърши останалата работа! :) Тъй се случи, че го оформях след полунощ и в бързината и притеснението дали ще се справя забравих да направя постъпкови снимки. Сетих се  накрая за срязването! Ще сложа един линк към италианска рецепта, там ще може да видите постъпковите снимки! Рецептата е тук
 А моята е тази:


Продукти:
200 гр. бяла спелта 
200 гр. семола римачината
50 гр. бяло обикновено брашно 
90 гр. квас лиевито мадре
300 мл. вода
8 гр. сол 
семена-лен, сусам мак 
за ризата:
200 гр. остатъчен квас 
30 гр. брашно 


Смесете брашната с 300 мл. вода и оставете за 1 час почивка след което добавете кваса и измесете до гладкост. Оставете тестото да си почине 30 мин. Добавете солта и доизмесете още около 7-8 мин. Следва нова почивка от 30 мин. След тази почивка  направете две разтягания през 30 мин. Сгънете на плик и оставете отново за 30  мин. почивка. 



Преоформете хлебчето и приберете в панерче покрито с набрашнена кърпа. Оставете тестото да увеличи обема си със 70-80%  на стайна температура. Времето за тази ферментация зависи от температурата в стаята. При мен ферментацията протече за 5 ч. на 23 гр. Остатъчния квас измесете с 30-40 гр. брашно и разточете на набрашнена повърхност. Намажете го с олио. В чиния смесете семената. Оваляйте втасалото тесто в тях и поставете в средата на разточения лист със семената надолу. Приберете краищата върху тестото, прехвърлете в набрашнен с оризово брашно банетон за окончателно втасване в хладилника. На моя хляб му трябваха 16 часа в хладилника на 4 гр. за да втаса. 



Втасалият хляб обърнете върху парче хартия за печене. С бръснарско нож срежете само тестения лист. Прехвърлете хляба в затопления съд, аз пека в йена и изпечете на 250 гр. за 25 мин. с капак, след което намалете фурната на 200 гр., отстранете капака и довършете печенето за още 20-22 мин.! 
Хлябът стана с хрупкава коричка и много вкусна среда! Доволна съм! :) 






 

6 коментара:

  1. Голяма красота е този хляб и вярвам, че е уникално вкусен!
    Аплодисменти!

    ОтговорИзтриване
  2. Ваня,
    решила съм за празниците живот и здраве да направя този хлаб.Даже подготвих и брашната.Но не ми е ясно какъв квас използваш ? Този квас в рецептата готов ли е или ти си го приготвяш ? Остатъчен квас какво е ? Аз купих бирена мая от италиански магазин и смятам с нея да приготвя този квас.От ВЕРА ИТАЛИЯ. Дали ще се получи или трябва да си направя сама квас ?
    Твоят хляб е прекрасен .Изглежда превозходно, за вкуса съм сигурна,че е много, много вкусен ! Бъдете здрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Ели!
      Благодаря! Относно кваса моя го направих преди 8 месеца следвайки един италиански блог! Само с брашно и вода. На трябва време 1 месец! Някой ден ще напиша в блога как го направих, но не е тайна! В нета има много рецепти за квас лиевито мадре, избираш си една и следваш само нея! Ако искаш хубав квасен хляб направи си сама квас и си го поддържай! За тази мая от магазина не знам нищо и не мога да ти помогна!
      Поздрави и успех с кваса! Заслужава си усилието! 🙂

      Изтриване