19.01.2022 г.

Хляб със сусам, мак и ленено семе


Много любим ни е в къщи хляба с различни семена. Тази е една от предпочитаните ни комбинации! Като прибавим и четирите вида брашно с които го замесих стана много, много вкусен! Макар от близо година да меся хляб с квас не мога да кажа, че съм кой знае какъв познавач и майстор, затова и не се впускам да давам съвети и специални рецепти. Ако хляба ми е станал както в този случай, щото предния не се получи  :) бързам да напиша рецептата, но никога не мога да я повторя същата! 


Продукти:
200 гр. семола римачината
150 гр. пълнозърнеста спелта
50 гр. бяло брашно протеин 11%
50 гр. пълнозърнесто брашно
300 мл. вода 
110 гр. квас лиевито мадре 50% хидратация
10 гр. сол
1 к.л. мед
1 с.л. зехтин
50 гр. ленено семе
50 гр. мак
50 гр. сусам 


Смесете брашната в голяма купа и ги залейте с 300 мл. вода. С ръце намачкайте докато се навлажнят. Покрийте купата с найлон и оставете за 2 часа на стайна температура. В къщи температурата е 19-20 градуса. След като измине това време, прибавете накъсания квас и пуснете планетария да меси на най-ниската степен. В процеса на измесване добавете меда и зехтина. След като тестото се е измесило около7-8 мин. спрете миксера и оставете да почине за 30 мин. След тази почивка прибавете солта и доизмесете докато получите добре хомогенизирано тесто. Покрийте купата отново с парче найлон и оставете за почивка от 30 мин. 


След тази почивка сложете тестото на навлажнен плот и разтеглете голям правоъгълник, както когато теглите тесто за баница. Поръсете с всички видове семена. Сгънете първо едната половина до средата на листа, покрийте с другата и съберете дългите страни една върху друга. Пооформете на топка. Приберете тестото в купа и покрийте с найлон. Следва почивка от 30 мин. Разтеглете починалото тесто като хващате единия край, издърпвате и връщате обратно от четирите страни. Почивка отново 30 мин. Повторете процедурата още ведъж. След последните 30 мин. разтеглете отново тестото като за баница, сгънете на плик, оформете на топка, покрийте купата с парче найлон и оставете тестото да увеличи обема си с 50-60%. 


Изсипете втасалото тесто на набрашнен с оризово брашно плот. Оформете го, поръсете със семена и сложете в панер покрит с кърпа набрашнена с оризово брашно. Приберете панера в хладилник за дълга, студена ферментация. На този хляб му трябваха 16 часа на 4 гр. Загрейте фурната на 250 гр. без вентилатор със съда в който ще печете хляба. Аз пека в йенска тенджера, имам и чугунена, но тази ми е по-удобна да наблюдавам какво става с хляба! Извадете хляба от хладилника, покрийте панерчето с втасалия хляб с парче хартия за печене и веднага обърнете върху плот. С бръснарско ножче направете разрез под 45 гр., извадете загрелия съд от фурната и прехвърлете хляба с хартията в него. Захлупете. Върнете съда във фурната. Изпечете на 250 гр. за 25 мин. след което намалете фурната на 200 градуса, отстранете капака и довършете печенето за още 20 мин. Охладете хляба на решетка, не бързайте да го режете поне 5-6 часа! 
Да ви е сладко! :) 


 

1 коментар: