7.01.2022 г.

Маслен пай с боровинково сладко


Честит Иванов ден и за много години! 
Знаете, че аз освен с кростата няма с какво друго да ви почерпя за празника! Получи ми се добре,  вкусна и много пръхкава, ама да ме пита човек като как рещих да сложа тези цифри отгоре  като сме вече 7 дни напред с годината  не мога да кажа! Както и да е, почерпете се и да сме здрави! 


Продукти:
270 гр. брашно
100 гр. захар
120 гр. краве масло
1 яйце
1 жълтък
1 ванилия
 настъргана лимонова кора
щипка бакпулвер
щипка сол 
300 гр. сладко от боровинки 

В купата на планетария пресейте брашното с ванилията, бакпулвера и щипка сол. Добавете захарта, яйцето, жълтъка и нарязаното на парчета студено краве масло. Измесете до гладко тесто. Приберете тестото в хладилника за 1 час. От охладеното тесто отделете малка част (колкото юмрук) а останалото разточете на набрашнена повърхност. Прехвърлете в тавичка (може и кръгла 22 см.) и оформете висок борд. Надупчете тестото на дъното с вилица. Изсипете сладкото и подравнете. От отделеното тесто разточете капаче с което да покриете сладкото. 



Изпечете масления пай на 180 гр. в предварително загрята фурна без вентилатор за около 25 мин. Готовата кростата охладете на решетка! В някой от следващите постове ще ви споделя рецептата за боровинковото сладко! 
Да ви е сладко! :) 


 

2 коментара:

  1. Честита, здрава, обичана и все с такива вкусотии да ни черпиш, и радваш очите!
    Прегръдки! <3

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря,сестричке!
      Прегръдки и за вас! За много години!❤️

      Изтриване