Тези вкусни банички са с остатъчен квас, но вие не се отчайвайте, ако нямате такъв, имам и за вас рецепта! Ще сложа линк в края на поста! А сега да ви споделя за баничките, знаете, че царевичното брашно е безглутеново, та не очаквайте да ги разточите много на тънко, нека това не ви притеснява пак са си вкусни и хубави!
Продукти за 5 банички:
150 гр. царевично брашно
130 гр. остатъчен квас лиевито мадре
около 200 гр. бяло брашно
100 мл. вода
8 гр. сол
щипка захар
за плънката:
1 стрък праз лук
20 гр. сушени гъби (манатарки, пачи крак)
150 гр. сирене
зехтин
сол
олио
В купата на планетария изсипете брашната, добавете накъсания остатъчен квас и щипка захар. Налейте около 100 мл. вода и пуснете миксера да меси. Може да се наложи да капнете още вода, но това ще разберете в процеса на измесване. Прибавете солта и месете докато получите гладко, стегнато тесто. Разделете тестото на 5 части по около 110 гр. всяка. Направете на топки и сложете на набрашнена кърпа. Покрийте и оставете да се отпусне за 1 час. Докато тестото почива нарежете праз лука и сухите гъби на ситно. Сложете ги в тиган с 1 к.ч. зехтин. Посолете, захлупете съда и задушете до омекване на лука. Намаслете всяка баничка с олио и разточете на голям кръг. Поръсете с праз лука и сирене. Завийте на руло и направете на кравайче. Наредете баничките в тава застлана с хартия за печене. Изпечете на 180 гр. в предварително загрята фурна до приятен загар.
Да ви е сладко! :)
Рецептата за банички без остатъчен квас:
И един любим мой пост за:
Прекрасни банички Ваня.Очаквам да публикуваш и как правиш този квас и как процедираш след направата.Баничките са интересни и нетрадиционни.
ОтговорИзтриванеПоздрави, бъдете здрави !