30.03.2022 г.

Хляб с микс от брашна и мастило от сепия


Обичам да правя паста с мастило от сепия, а напоследък ми  харесва и хляб оцветен така! Ефектен и красив става, а от този тук съм много доволна! И не, не се усеща леко неприятния  мирис на риба, изчезва с печенето, както съм казвала и друг път.  


Продукти:
50 гр. бяла спелта
50 гр. семола римачината
50 гр. пълнозърнесто брашно
300 гр. бяло брашно протеин 11%
50 гр. бяло брашно протеин 9%
100 гр. квас лиевито мадре
5 гр. мастило от сепия 
12 гр. сол 
360 мл. вода 



Брашната са от поизтупаните пакети, установих, че така става най-вкусния хляб! :) Прсейте всички брашна в голяма купа, налейте водата, размсете за да се намокрят и оставете така за 1 час. Преди време месех с миксер, сега прехвърлих месенето в хлебопекарна и съм по-доволна от резултата. Измесете тестото в хлебопекарната, като в процеса на месене сложете солта. След измесването разделете на две еднакви части. Към едната добавете мастилото и измесете до равномерен цвят. Приберете тестата в две купи и покрийте. Оставете ги за 30 минутна почивка след което разтеглете всяко и оставете за нова почивка от 30 мин. Повторете тази процедура още два пъти. 


След последното разтягане оставете тестото за първо втасване, което продължава около 6-7 часа в зависимост от температурата в стаята. Тестото трябва да нарастне със 60-70 % .
На набрашнен плот прехвърлете двете теста. Разтеглете ги и покрийте бялото тесто до средата на тъмното. Оформете като хляб и прехвърлете в подходящ панер за финално втасване. Покрийте панера с найлонова торба, аз ползвам шапка за баня и приберете в хладилник за 12-13 часа. 


Загрейте фурната на 240 гр. заедно със съда в който ще печете. Аз пека в чугунена тенджера. На парче хартия за печене. обърнете панера с втасалия хляб. Покрийте с каквото си изберете каренце на една кука и поръсете обилно с брашно. Отстранете каренцето, направете разрез върху хляба. Извадете тенджерата от фурната, прехвърлете хляба с хартията в нея и веднага захлупете. Изпечете на 240 гр. за 25 мин. отстранете капака, намалете фурната за 200 гр. и довършете печенето за още 22 мин. 
Охладете хляба на решетка и след това нарежете! 
Да ви е сладко! :)




 

Няма коментари:

Публикуване на коментар