Kакто артишока ,така и аспержите са в силата си сега:)...предлагам ви рецепта лека , бърза и много вкусна .Може да е и ястие от диетата ви :)...Рецептата е за една порция.
Разделете 8 аспержи всяка от която на 3 като отрежете върха на 2 см. от стеблото , изхвърлете лилаво -бялата част ,а зелената обелете .
Пригответе си около 200 мл. зеленчуков бульон . Врховете на аспержите сварете за 3-4 мин. в бульона ,извадете и оставете настрана . Обелената зелена част нарежете на малки кубчета и запържете в тиган с малко зехтин и глава ситно нарязан лук . Подправете с чер пипер и сол и залейте с малко бульон. Варете 10 мин. Отделете една супена лъжица от сместа ,а останалата смелете в блендер докато получите гладко пюре.
Налейте малко зехтин в тиганче добавете отделената смес и 2 с.л. ориз. Запържете отново леко . Налейте останалия бульон и варете до готовност на ориза . Когато ориза е готов подправете с настъргана кора от лимон и объркайте с една голяма лъжица сирене тип ''Филаделфия''.
Сега е време да си спомните за сварените върхове на аспержите . Разделете ги на две половинки. Наредете в чашка за крем марамел с върха надолу. В средата изсипете ориза . Оставете са се охлади .
В средата на голяма чиния сложете пюрето ,отгоре изсипете чашката с ориз и аспержи . Полейте леко със зехтин .
Гарантирам ви ,че вкуса е чудесен :)...Чаооооо и хубава вечер !!!
неее..вече не мога... идвам да ме усиновяваш да си хапвам от твоите вкусотии.
ОтговорИзтриванеВсе такива неща правиш които обожавам.
Ама ние и за това си се хайловим (обичаме) :)))шото си приличаме.
Гунки, цунки по муцунки!:)))
Готово ,Зиче :) осиновена си ,заповядай :))...ще се радвам да ти готвя ,а ти да ми месиш козунаци :) ! Ама се страхувам да не подгоним стоте :) ма не години ,а килограми :))...
ИзтриванеГоляма прегръдка от мен и ако лятото ти се приидва на море ,заповядай :) ( говоря сериозно ) !
Много ми харесва, че ни просветляваш с екозтичните за нашите земи зеленчуци. На аспержите съм по-навита от артишока и ако открия пресни на пазара, ще ги приготвя според указанията ти, за които много ти благодаря :)
ОтговорИзтриване:) Фе, докато живеех в Б-я нямах и най-малка представа от тези зеленчуци ,но тук сега са в сезона си ,както при нас през лятото чушките и доматите и списанията преливат от рецепти :) ....Радвам се ,че мога да помогна с някоя и друга рецепта :).... няма да забравя как преди години си купих една опаковка морски дарове и не знаех как да ги наготвя ,но имах огромното желание да ги опитам :)...нямам спомен как съм ги сготвила (беше преди повече от 15 год.:)! Хубава вечер :) !
ИзтриванеКакто винаги много вкусно и добре изглеждащо.Аспержи също като артишока не съм опитвала,но ризото обожавам.Благодаря,че ни просветляваш.
ОтговорИзтриванеХубава вечер!
Ивана,
ОтговорИзтриванеаз за артишока съм със смесени чувства, не съм опитвала, освен консервиран ( не останах възхитена), обаче аспержите са едни от любимите ми зеленчуци, когато ги намеря- щото има , ама не винаги са хубави по хипермаркетите!
Това ризото моменталически влезе в сектор любими, без да съм опитвала, защото просто няма как да не ми хареса!
Много хубава седмица ти желая!
Ваня, чудесно ризото си ни приготвила! Тъкмо се оглеждах за рецепти с аспержи, че тук ги има в изобилие, на супер ниска цена, а аз нямам идея как да ги използвам. Ето, че вече имам една идейка в списъка! Поздрави и прегръдки!
ОтговорИзтриванеИ аз хващам самолета! Не се издържа вече! Просто си неукротима, като се развъртиш с тези вкусотии. Тъкмо си викам не е артишок и ти ми сервираш аспержи. Голяма вкусотия е това, Ийв!!!
ОтговорИзтриванеНе само вкусно,но и много интересно,особено тук по нашите ширини аспержите не са с особена популярност!
ОтговорИзтриванеРецептата звучи много обещаващо,а и красиво си оформила,Ваня!
С пожелание за един усмихнат ден!
Много полезен зеленчук и бих го яла и обед и вечер.
ОтговорИзтриванеИнтересно предложение и вкусно и италианско:):):)
Поздрави Ивана!
Ваня, сърдечни поздрави!
ОтговорИзтриванеНезнам защо ,когато и да се отбия тук, винаги огладнявам.:)))
Много апетитно ястие,поднесено с вкус!
Присъединявам се към групата, която е тръгнала към теб.:)
Ванче,нито аспержи ,нито артишоци съм яла....но след толкова готвене от тебе,все едно съм яла.Неуморима си с тези рецепти.
ОтговорИзтриванеБраво миличка-прегръщам те!
Само една забележка - за разлика от белите, зелените аспержи са много крехки и нямат нужда от белене. Отрязват се само два-три сантиметра от долната част. ;)
ОтговорИзтриване